Ύβρις οι αρνητές των εμβολίων

Ύβρις οι αρνητές των εμβολίων

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις κάποιων κυβερνητικών, δεν θα μπορέσουμε τελικά ούτε αυτό το Πάσχα να φύγουμε από τις πόλεις. Φρόντισαν γι’ αυτό η κούραση του παρατεταμένου εγκλεισμού που προκάλεσε χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, τα ανεκδιήγητα κορωνοπάρτι στις πλατείες, αλλά και οι ανεγκέφαλοι κάποιων κομμάτων που αποφάσισαν ότι η «επαναστατική γυμναστική» και οι ψήφοι είναι σημαντικότερα από τη διασπορά του ιού και συνεχίζουν να βγάζουν τον κόσμο τους στους δρόμους – 135 πορείες είχαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Ευτυχώς υπάρχει φως στο τούνελ. Σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση εμβολίου –άρα έχουν αρκετά αντισώματα για να μη νοσηλευθούν αν κολλήσουν–, ενώ, με πάνω από 50.000 εμβολιασμούς την ημέρα, σε ένα μήνα από τώρα οι εμβολιασμένοι θα έχουν ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια. Αν σ’ αυτούς προστεθούν και πάνω από 1.000.000 πολίτες που έχουν κολλήσει τον ιό (ασυμπτωματικοί ή με ελαφρά συμπτώματα, αλλά και χιλιάδες που έχουν νοσηλευθεί), τότε είναι φανερό ότι έως τα τέλη Μαΐου σχεδόν 4,5 εκατομμύρια Ελληνες θα έχουν κάποια προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Με εξωτερική θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, self tests για τις περισσότερες εργασίες και σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας με περιορισμένη ανοσία στον ιό, είναι σαφές ότι η ζωή στη χώρα θα αρχίσει βήμα βήμα να επιστρέφει σε κάποια κανονικότητα.

Δεν θα πετάξουμε τις μάσκες, ούτε θα αρχίσουμε να ανταλλάσσουμε ασπασμούς. Θα μπορούμε όμως να τρώμε έξω σε εστιατόρια που θα έχουν ανοίξει από την πρώτη βδομάδα του Μαΐου και να πίνουμε τον καφέ μας σε κάποιον εξωτερικό χώρο χωρίς να είμαστε δύο μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο.  

Ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα θα παραμένουν οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι, στους οποίους η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια. Προσέξτε, οι πολίτες που βρίσκονται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών υπολογίζονται περίπου στα 3.000.000. Από αυτούς, λιγότερο από το 60% έχει κάνει το εμβόλιο ή έχει ραντεβού για να εμβολιασθεί, δηλαδή σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι. 

Σημειώνεται ότι μόνο στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών (περίπου 435.000 πολίτες) οι εμβολιασμένοι ή αυτοί που έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν είναι πάνω από 65%. Από περίπου 770.000 πολίτες που είναι άνω των 80 ετών, μόλις το 61% έχει εμβολιαστεί, ενώ από τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 70-74 (περίπου 568.000), το 50%. Από εκείνους που είναι 65-69 ετών (περίπου 609.000), λιγότερο από το 30% έχει κάνει μία δόση εμβολίου. Κι από την ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών (περίπου 682.000 πολίτες) έχει εμβολιαστεί μόνο το 51%. 

Αρα σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να ρίξουν όλο το βάρος η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι του εμβολιασμού. Θα πρέπει με κάθε τρόπο –με διαφημιστικές καμπάνιες, κίνητρα, ευκολίες πρόσβασης και προειδοποιήσεις– να πεισθούν οι ευάλωτες αυτές ομάδες να κάνουν το καθήκον τους. Ο εμβολιασμός τους είναι το διαβατήριο της χώρας για την ανοσία – τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βρετανία το ποσοστό εμβολιασμού των ευάλωτων αυτών ηλικιακών ομάδων προσεγγίζει το 90%.

Και αντί η αντιπολίτευση να αναλώνεται σε αντιφατική και συχνά αστήρικτη κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι καιρός να βγει δημόσια και να στηρίξει τους εμβολιασμούς. Να ζητήσει π.χ. στους αρνητές των εμβολίων –πολλοί από τους οποίους είναι οπαδοί του «αντισυστημικού» ΣΥΡΙΖΑ– να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson είναι επικίνδυνα για την υγεία. Ως γνωστόν, οι θρομβώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν τα εμβόλια αυτά είναι κατά μέσον όρο μόλις 2-10 σε κάθε εκατομμύριο εμβολιασμούς, όταν η θνησιμότητα από κορωνοϊό στη χώρα μας είναι στους 80άρηδες 3.474 θάνατοι ανά εκατομμύριο και στους 75άρηδες 1.754 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού!

Ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να καλπάζει στον πλανήτη όσο παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι άνθρωποι στις φτωχές χώρες. Και ολοένα νέες, ανθεκτικότερες μεταλλάξεις θα ξεπετάγονται και θα μας απειλούν. Είναι καιρός όλοι μας να αντιληφθούμε ότι ζούμε την εποχή των πανδημιών και τα εμβόλια ήρθαν για να μείνουν. Και είναι ύβρις να αρνούμαστε ένα δώρο που μας προσφέρεται από την επιστήμη σ’ αυτή τη μεριά του πλανήτη, ενώ παραμένει άφθαστο όνειρο για δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας που γεννήθηκαν σε άλλες, υποβαθμισμένες περιοχές του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή