Ανόητος ρεβανσισμός

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του κ. Δ. Τζανακόπουλου είναι πλέον πασίγνωστη. «Οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν». Ο κ. Τζανακόπουλος δεν είναι κανένας τυχαίος. Ανήκει στον στενό κύκλο του Αλ. Τσίπρα, όπως βέβαια και ο κ. Πολάκης. Συνεπώς, δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι και οι δύο κάνουν παρόμοιες ρεβανσιστικές δηλώσεις. Αυτό το θέμα φαίνεται ότι συζητείται στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οντως σχεδιάζει «η δεύτερη φορά Αριστερά» να καταλάβει όλους τους αρμούς της εξουσίας. «Να είναι αλλιώς!». Βεβαίως, για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να κερδίσουν τις εκλογές, κάτι που δεν φαίνεται πολύ πιθανό με τα μυαλά που κουβαλάνε. 

Το ερώτημα σε κάθε πολιτική παρέμβαση είναι πού απευθύνεται. Σε τι αποβλέπει. Η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου μπορεί να οφείλεται σε μια έκρηξη θυμού. Να του ξέφυγε και να είπε δημοσίως αυτό που σκεφτόταν. Λάθος. Ενας πολιτικός, και μάλιστα πρώτης γραμμής, ο οποίος δεν μπορεί να ελέγξει τα όσα λέει, ας κάνει άλλη δουλειά. Δεν είναι για την πολιτική. 

Μπορεί, όμως, η συγκεκριμένη δήλωση να είχε τη στόχευσή της: τον σκληρό πυρήνα του κόμματος, που διαμαρτύρεται για τη συστημική διακυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς. Τέτοιες δηλώσεις επιθυμεί να ακούσει, με επιλεγμένες λέξεις, όπως «εκκαθάριση», που δεν χρησιμοποίησε τυχαία ο κ. Τζανακόπουλος. Είναι εγγεγραμμένη στο ιστορικό υποσυνείδητο του κάθε φανατισμένου αριστερού και ανακαλείται κάθε φορά που χρειάζεται να αναδειχθεί το «σκληρό και αμείλικτο πρόσωπο» της Αριστεράς. Η λέξη «εκκαθάριση» έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και παραπέμπει σε διαδικασίες εξωθεσμικές και βίαιες.  

Επειδή στην Ελλάδα είθισται ακόμη οι κυβερνήσεις να εκλέγονται από τον λαό, πραγματικά πιστεύει ο κ. Τζανακόπουλος πως αυτή η δήλωσή του, που θα «παίζει» σε όλη την προεκλογική περίοδο, θα βοηθήσει το κόμμα του; Πιστεύει πως ικανοποιεί τον μετριοπαθή πολίτη του οποίου την ψήφο έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξανακυβερνήσει; Είμαι σίγουρος ότι στη Νέα Δημοκρατία θα σκέφτονται τι δώρο θα του στείλουν για να τον ευχαριστήσουν. Τέτοιες δηλώσεις αξίζουν χρυσάφι. 

Δεν ασχολούμαι με την ουσία της δήλωσης, δηλαδή πώς θα «εκκαθαρίσει» ο κ. Τζανακόπουλος τους δημοσίους υπαλλήλους. Το Σύνταγμα ρητώς το απαγορεύει. Βέβαια, για τη ριζοσπαστική Αριστερά αυτές είναι λεγκαλιστικές λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή