Θεωρείο (28/04/21)

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μητσοτάκης, ο Εϋνάρδος και ο Καποδίστριας

Στη βράβευση απογόνων υψηλών προσωπικοτήτων θα συμμετάσχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στην τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron για το έτος 2021, στην Ακαδημία Αθηνών. Ο πρώτος που θα λάβει το βραβείο είναι ο πρώην γερουσιαστής και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος έχει οριστεί ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Ο Κέρι είναι απόγονος του Τόμας Γουίνθροπ, που ηγείτο την εποχή της Επανάστασης ενός φημισμένου φιλελληνικού κομιτάτου στη Βοστώνη. Βραβείο θα πάρει ακόμα ο Γάλλος, πρώην υπουργός, Τζακ Λανγκ, στενός συνεργάτης του Φρανσουά Μιτεράν και διαχρονικός φιλέλληνας, αλλά και ο Ελβετός τραπεζίτης Τσαρλς Πικέτ. Εδώ η ιστορία είναι ωραία, καθώς προέρχεται από τα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια του 19ου αι. Ο Πικέτ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας του και είναι απόγονος της οικογένειας των τραπεζιτών Εϊναρντ. Ο Ελβετός Εϊναρντ (Εϋνάρδος) ήταν μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Γενεύης και γραμματέας της αντιπροσωπείας στις Συνθήκες του Παρισιού και στο Συνέδριο της Βιέννης, εκεί όπου γνωρίστηκε προσωπικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια, που συμμετείχε επίσης ως απεσταλμένος του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Α΄. Η γνωριμία τους κατέληξε σε στενή φιλία και ο Καποδίστριας «μετέτρεψε» τον πάμπλουτο Ελβετό σε έναν φλογερό φιλέλληνα, ο απόγονος του οποίου θα βραβευθεί σήμερα…

Ο Σημίτης και οι Πράσινοι

Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει το… ψάξιμο σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος να δουν τι επαφές έχουν με τους Πράσινους της Γερμανίας, οι οποίοι προελαύνουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ενας δίαυλος επικοινωνίας ποτέ δεν είναι κακός, καθώς όπως φαίνεται το κόμμα των Πρασίνων θα παίξει κομβικότατο ρόλο στη Γερμανία της επόμενης φάσης. Υπάρχει όμως ένας Ελληνας –δύο για να ακριβολογώ– που είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις με τους Γερμανούς Πράσινους και τον ιδρυτή τους Γιόσκα Φίσερ. Ο Σπύρος Σημίτης αρχικά, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης, μετέπειτα ανέπτυξαν στενές επαφές με τον πρώτο Πράσινο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, τον Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τον Σρέντερ τη δεκαετία του 1990.  

Μεσολαβητής

Μάλιστα τα παρασκήνια της εποχής λένε πως το 2002, όταν ο Κώστας Σημίτης είχε συναντήσει «μυστικά» τον καγκελάριο της Γερμανίας για να συζητήσουν για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είχε «μεσολαβήσει» για το ραντεβού ο Γιόσκα Φίσερ που γνωριζόταν με τον πρώην πρωθυπουργό ήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν δίδασκε στη Γερμανία, και είχε γίνει γνωστός στους κύκλους του SPD. Λέγεται δε πως ο Φίσερ είχε υποσχεθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό πως ο Σρέντερ θα έχει διαφορετική στάση από τον Χέλμουτ Κολ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή