Θεωρείο (02/05/21)

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απλή αναλογική… μπόνους για τη Ν.Δ.

Μπορεί η απλή αναλογική του Αλέξη Τσίπρα από νάρκη να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα για τη Ν.Δ.; Η απάντηση είναι θετική και θα σας πω γιατί. Η κυβερνητική παράταξη, στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, θα βγάλει πολύ λιγότερους βουλευτές από αυτούς που έχει σήμερα. Π.χ., στην Α΄ Αθήνας δεν θα βγουν πάνω από 4-5. Το ίδιο θα ισχύσει και αλλού. Οι επαναληπτικές με το μη αναλογικό σύστημα, θα είναι με λίστα και οι βουλευτές θα τοποθετηθούν με τη σειρά που κατετάγησαν στις πρώτες. Αυτό σημαίνει πως πολλοί βουλευτές που δεν θα έχουν εκλεγεί –ακόμα και «μεγάλα» ονόματα– θα «τρέξουν» στις επαναληπτικές ώστε η παράταξη να συσπειρωθεί στον μέγιστο βαθμό και να επανεκλεγούν. Θεωρείται βέβαιο εξάλλου πως στις πρώτες με το αναλογικό σύστημα, δεδομένου ότι δεν θα βγαίνει κυβέρνηση, θα υπάρξει πιο χαλαρή ψήφος και πιθανότατα προτίμηση σε μικρότερα κόμματα, ενισχύοντας το παραπάνω σενάριο.

Ευνοϊκό

Η χαλαρή ψήφος των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική, πάντως, καθόλου δεν πειράζει τη Ν.Δ. και για έναν ακόμα λόγο: την πολύ μικρή πιθανότητα να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με απλή αναλογική. Σε αυτή την περίπτωση το πρώτο κόμμα –εν προκειμένω η Ν.Δ.–, λαμβάνοντας πολύ μεγάλο ποσοστό, θα βγάλει μόλις 151 βουλευτές, εγκλωβίζοντάς τη για μια ολόκληρη τετραετία. Συνεπώς η στρατηγική είναι ξεκάθαρη: Η Ν.Δ. θα πάει στην απλή αναλογική για συντήρηση δυνάμεων και στις δεύτερες πιο φορτσάτη. 

Μαοϊκά ρητά

Ο Αλέξης, από την άλλη, ποντάρει στο μαοϊκό σύνθημα: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Να είναι δηλαδή οι πρώτες εκλογές τόσο μπερδεμένες, που θα του δώσουν το δικαίωμα να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς η πολιτική είναι πάντα απρόβλεπτη. Υπάρχει όμως μία κρίσιμη λεπτομέρεια: οι εκλογές είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και ο Μητσοτάκης θα τις κάνει τη στιγμή που κρίνει ως καταλληλότερη και έχει «διαβάσει» όλα τα δεδομένα. Εκτιμώ πως αυτό θα γίνει εντός του 2022.

Ευρωβουλή

Επειδή πάντως πολλοί βουλευτές αντιλαμβάνονται πως στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική δεν θα είναι μέσα, μαγειρεύουν πριν πεινάσουν. Για παράδειγμα, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν στο μυαλό τους ήδη την Ευρωβουλή. Τέτοια περίπτωση μου λένε πως είναι η Ολγα Κεφαλογιάννη. Το θέμα είναι πως εάν ο Κυριάκος επαναφέρει τη λίστα –κάτι διόλου απίθανο– τότε η Κεφαλογιάννη δύσκολα θα μπει.

Απόσταγμα εμπειρίας

Θα σας πω και κάτι που μου είπε ένας πολύ έμπειρος –παλαιός πασόκος–, από εκείνους που το μυαλό τους κόβει σαν ξυράφι. Μου έλεγε λοιπόν πως ο Τσίπρας πολύ δύσκολα με αυτή την ηγετική ομάδα και αυτή την πολιτική που ακολουθεί μπορεί να επανέλθει στην εξουσία. «Αυτό θα γίνει μόνο από ατύχημα», μου είπε. Σημείωση: Ο εν λόγω ανήκει στους αντιδεξιούς πασόκους και σε αυτούς που έχουν κατηγορηθεί για φιλοσύριζα προσέγγιση. Αλλά στην κρίση του δεν μπλέκει την επιθυμία με την αντικειμενικότητα.

Θέλουν Αχτσιόγλου

Οσο ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο χαμηλά σε δημοτικότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πληθαίνουν οι φωνές που διερωτώνται: «Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ βαρίδι για τον Τσίπρα ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο;» Το ερώτημα δεν είναι της παρούσης και θα τεθεί εμφατικά εάν ο Αλέξης χάσει πάλι από τον Κυριάκο. Επειδή πάντως στην πολιτική πάντα γίνονται ζυμώσεις, ήδη υπάρχει μια ισχυρή ομάδα που θεωρεί πως πρέπει να ενεργοποιηθεί περαιτέρω η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία λόγω του χαμηλού προφίλ που έχει κρατήσει μπορεί να απευθυνθεί και σε κάποια κοινά που τώρα δεν ακούνε την αξιωματική αντιπολίτευση.

Συμβουλές

Θα σας αποκαλύψω με ποιον διατηρεί πολύ στενή σχέση ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης: με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, φροντίζουν να βρίσκονται διά ζώσης. Οι λόγοι, αρκετοί: δεν είναι μόνο η αδιαμφισβήτητη εμπειρία του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και η προσωπική σχέση που είχε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τους φίλους του οποίου ο γ.γ. του πρωθυπουργού σέβεται, τιμά και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Αν μπορώ να κάνω και μια εικασία για το περιεχόμενο των συζητήσεων, θα έλεγα ότι οι συμβουλές ενός ανθρώπου με την εμπειρία του Παναγιώτη Πικραμμένου αποτελούν το καλύτερο εφόδιο για έναν άνθρωπο που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Συνεχείς ήττες

Ενώ η κυβέρνηση καταγράφει μικρές ή μεγαλύτερες νίκες στα μείζονα, υπάρχει ένας τομέας που πραγματικά δεν σταυρώνει νίκη: αναφέρομαι στις διάφορες εκλογές αθλητικών σωματείων, όπου η κυβερνητική παράταξη δεν έχει πετύχει νίκη.

Σκέτο «Μακεδονία»

Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί στενά το πώς κινείται η γειτονική χώρα στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς υπάρχουν κάποιοι που δεν λένε να συμμορφωθούν. Για παράδειγμα, στην τελευταία διακοινοβουλευτική διάσκεψη των προέδρων των επιτροπών Εξωτερικών των κοινοβουλίων της Ε.Ε. με θέμα το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, ο Μιλοσόσκι, πρώην ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, έγραψε μπροστά από το όνομά του «Μακεδονία». Ετσι σκέτο. Από την ελληνική πλευρά, επικεφαλής –λόγω απουσίας του Κώστα Γκιουλέκα– ήταν ο Τάσος Χατζηβασιλείου, που διαμαρτυρήθηκε. Ο Μιλοσόσκι άλλαξε την ταμπέλα και την έκανε… «Μακεδονικό Κοινοβούλιο», για να συμμορφωθεί με την τρίτη φορά και να βάλει απλώς το όνομά του, όπως έκαναν όλοι.

«Ως Πέτρος»

Με αφορμή την άτυπη συνεδρίαση για το Κυπριακό, θυμήθηκα ένα ιστορικό ανέκδοτο που μου είχαν διηγηθεί παλαιότερα. Είμαστε στο 2004. Μόλις έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. με ΥΠΕΞ τον Πέτρο Μολυβιάτη. Στο γραφείο του στο υπουργείο έφθασε ένας ξένος πρέσβης και η συζήτηση πήγε βεβαίως και στο Σχέδιο Ανάν, που ήταν φρέσκο φρέσκο. Ο πρέσβης ζήτησε τη βοήθεια της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο. Ο Μολυβιάτης απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση συζητάει μεν, αλλά δεν παρεμβαίνει σε ένα άλλο κράτος, όπως είναι η Κύπρος. Ο πρέσβης επέμεινε για λίγο και κάπου εκεί ήρθε η ερώτηση-κλειδί: «Κύριε πρέσβη, αυτό που μου μεταφέρετε είναι βούληση της κυβέρνησής σας ή προσωπική σας θέση;» Ο πρέσβης απάντησε πως «σας το είπα ως “τάδε”», αναφέροντας το μικρό του όνομα. Και ο Μολυβιάτης έκλεισε τη συζήτηση: «Τότε και εγώ ως Πέτρος το άκουσα».

Δένδιας και Πιερρακάκης

Εμπειρος δημοσκόπος μού σχολίασε γιατί η Νέα Δημοκρατία, έπειτα από τέσσερις μήνες πτωτικής τάσης, «τσίμπησε» και πάλι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Ο Δένδιας και ο Πιερρακάκης δούλεψαν για τον Μητσοτάκη τον τελευταίο ένα μήνα», μου είπε, εννοώντας πως οι δύο υπουργοί, ο πρώτος με την Αγκυρα και ο δεύτερος με τη διευκόλυνση των πολιτών με την πλατφόρμα για τα εμβόλια, βοήθησαν το κυβερνητικό «καράβι» να ξεκολλήσει από το τελευταίο δύσκολο τετράμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή