Το χαλί της ελευθερίας έστρωσαν οι 30άρηδες

Το χαλί της ελευθερίας έστρωσαν οι 30άρηδες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr κάνουν πολλούς να μιλούν για «φρενίτιδα» εμβολιασμών, η οποία είχε διαφανεί από τη Μεγάλη Τρίτη, όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τη ηλικιακή ομάδα 30-39. Οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά, κλείνοντας από τις πρώτες ώρες περίπου 200.000 ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο μάλιστα θα μπορούσαν να κάνουν τάχιστα σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα από τη Μεγάλη Τετάρτη. Και ο αριθμός των ραντεβού μεγάλωνε συν τω χρόνω. Με τα διαθέσιμα στοιχεία, τη Μεγάλη Τετάρτη έγιναν 62.968 εμβολιασμοί και τη Μεγάλη Πέμπτη άλλοι 66.210. Με αυτούς τους ρυθμούς η Ελλάδα άγγιξε τον αριθμό των 2.000.000 εμβολιασμών τον μήνα.

Παράλληλα, τη Μεγάλη Τετάρτη, μέσα σε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 40-44, κλείστηκαν πάνω από 70.000 ραντεβού, επίσης με εμβόλιο της AstraZeneca. Το Μεγάλο Σάββατο ήλθε η σειρά των 45-49 και λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε διαδικτυακός συνωστισμός στην πλατφόρμα. Εως τις 8 το πρωί πάνω από 130.000 άτομα προγραμμάτισαν ραντεβού. Θρίαμβος!

Την ίδια στιγμή, πολλά λέγονται για την άρνηση των 60άρηδων να κάνουν το AstraZeneca. Πολιτικές αναλύσεις αναφέρουν επικριτικά ότι, μετά την

οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας που προκάλεσε η μεταπολιτευτική ευμάρεια την οποία έζησαν οι μεγαλύτερες γενιές και πληρώνουν κυρίως οι νεότερες, τώρα οι γονείς των 30άρηδων «κληροδοτούν» στους νέους εμβόλια που δεν ήθελαν οι ίδιοι.

Τα πολιτικά προβλήματα ωστόσο είναι κάθετα και όχι οριζόντια. Ξεκινούν από την κεφαλή –πολιτική εξουσία της χώρας– και διατρέχουν όλη την κοινωνία και τις ηλικιακές ομάδες, λιγότερο ή περισσότερο. Οι κοινωνίες δεν αλλάζουν εύκολα – μετατοπίζονται με αργό ρυθμό. Οι άνθρωποι αποζητούν τη βεβαιότητα, τη σιγουριά, τη βολή. Και στην προσπάθεια αυτή επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Το βλέπουμε συχνά σε διάφορες εκφάνσεις του δημόσιου βίου στην Ελλάδα, με αναξιοκρατία και απουσία κοινωνικής αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Γνωρίζω 60άρηδες που εν μέσω αρνητικών ειδήσεων για το εμβόλιο της AstraZeneca φοβήθηκαν, νιώθουν ανασφαλείς για τυχόν παρενέργειες. Οι νεότεροι όχι. Ετσι είναι ο κανόνας, και το να ζητάμε από τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις φοβίες τους (κυρίως του αναπότρεπτου) είναι σαν να αγνοούμε την ανθρώπινη φύση.

Ας μείνει αυτό: η ορμή των 30άρηδων για τον εμβολιασμό πρέπει να παρακινήσει όσους φοβούνται τα εμβόλια να σπεύσουν για τη δική τους προστασία από τον κορωνοϊό. Οι υπόλοιποι –αναλυτές και μη– ας πάψουν να κουνούν το δάχτυλο στους συμπολίτες, επιδεικνύοντας… μεταδοτική έπαρση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή