Το Πάσχα που δεν θέλαμε

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας υποδέχθηκαν με ευχές και με ένα μπουκάλι απολυμαντικό στα χέρια. «Τα self tests είναι στο μέσα δωμάτιο, εκεί θα βρείτε όλα τα σύνεργα». Οχι, δεν είναι υπερβολικό να ζητάς τεστ αυτοδιάγνωσης από τους καλεσμένους σου. Τουλάχιστον ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS-CoV-2 δεν έχει κανένα σύμπτωμα και τον μεταδίδει χωρίς να το γνωρίζει. Ενας ένας ακολουθήσαμε, λοιπόν, τη διαδικασία και, σε λίγα λεπτά, η κόκκινη γραμμή στο σωστό σημείο στη συσκευή δοκιμής (αρνητικό αποτέλεσμα) μας επέτρεψε να πάρουμε κι εμείς τη θέση μας στο λαμπριάτικο τραπέζι μαζί με τους υπόλοιπους. 

Αλλιώς τις περιμέναμε αυτές τις μέρες –με αποδράσεις εκτός Αττικής, με γλέντια και αγκαλιές– κι αλλιώς μας προέκυψαν: με τις ΜΕΘ γεμάτες, με τις απώλειες πολλές και αβάσταχτες, με φίλους που δεν είναι πια εδώ, με τις μάσκες να κρύβουν ακόμη τα χαμόγελα. 

Φιλιά; Μόνο από μακριά. Τραπεζώματα; Με λίγους και οι καρέκλες με τις δέουσες αποστάσεις. Στις κουβέντες πρωταγωνιστές τα εμβόλια, τα αντισώματα, η πολυπόθητη ανοσία – τα ραντεβού της ελπίδας. Το Πάσχα πέρασε ακριβώς όπως δεν θέλαμε. Με περιορισμούς, ανυπομονησία και κούραση, αλλά και με μια εσωτερικότητα. Με την προσμονή ενός καλοκαιριού που θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτά που θέλουμε και έχουμε στερηθεί επί έναν και πλέον χρόνο. 

Οι ιοί, λένε οι επιστήμονες, δεν μπορούν να αναπαραχθούν αν δεν σφετεριστούν τον κυτταρικό μηχανισμό άλλων οργανισμών. Αυτός ο ιός δεν έχει σφετεριστεί μόνο τον οργανισμό μας, τα κύτταρά μας, αλλά και την ίδια τη ζωή μας. Μας έκλεψε την ανοιχτοσύνη που τόσο έχουμε ανάγκη, μας έκλεισε στο καβούκι του φόβου. 

Και αν κάτι αξίζει να μας μείνει από αυτή την περιπέτεια είναι η ικανοποίηση της μαζικής προσπάθειας να υπερασπιστούμε τον κόσμο μας. Η χαρά του κοινού αγώνα να βγούμε από τον ζόφο του σήμερα σε ένα φωτεινό αύριο. Μαζί με την ωριμότητα της συνειδητοποίησης του πόσο εύθραυστος είναι ο βίος μας και με τους νεοαποκτηθέντες για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας μηχανισμούς σφυρηλάτησης ενός δυναμικού «εμείς». 

Πολύ ρομαντική άποψη, θα πουν ίσως κάποιοι. Η σταματημένη ζωή θα αρχίσει κάποτε να κινείται ξανά, ο κόσμος όμως δεν αλλάζει. Ισως έχουν δίκιο, ίσως διαψευστούν. Η Ιστορία θα το δείξει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή