Απαγόρευση πολιτικών αναστάσιμων μηνυμάτων

Απαγόρευση πολιτικών αναστάσιμων μηνυμάτων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού το Αγιον Φως είναι ανέσπερο, τότε γιατί πρέπει να επαναλαμβάνεται η αφή του κάθε χρόνο; Μια φορά αρκεί – σαν το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Θα μου πείτε, πώς θα γινόταν η υποδοχή του με «τιμές αρχηγού κράτους»; Αυτές οι τιμές είναι ένας ασφαλής δείκτης της σχέσης που διατηρεί η πολιτεία μας με την πνευματικότητα της θρησκείας μας. Το Αγιον Φως είναι ισότιμο με τον Εντι Ράμα, τον Ερντογάν ή, χειρότερα ακόμη, με τον Σαρλ Μισέλ. Για χρόνια πίστευα κι εγώ πως πρόκειται για παράδοση που συνοδεύει την ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Ισως και πιο πίσω. Οπως τότε που σπετσιώτικα καράβια το έφερναν από τα Ιεροσόλυμα. Οταν έμαθα, ο άσχετος, πως η παράδοση ανάγεται στην εποχή που την Ελλάδα την κυβερνούσε η κ. Λιάνη με τη γραμματειακή υποστήριξη του συζύγου της, η αλήθεια είναι ότι δεν έπεσα από τα σύννεφα. Σκέφτηκα ψύχραιμα πως η πιο βαθιά ελληνική παράδοση είναι το ΠΑΣΟΚ. Πάει πίσω στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι το δημοτικό τραγούδι της πολιτικής μας ζωής. Φέτος η φιλελεύθερη χούντα την κατάργησε και αυτήν. Για κάποιον λόγο που μου διαφεύγει, δεν φρόντισε να καταργήσει και ένα ακόμη από τα χαρακτηριστικά της ιδιοπροσωπείας μας. Τις δηλώσεις των πολιτικών. Το καθήκον ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο υφυπουργός των Εξωτερικών, κ. Βλάσης. Κατάφερε μέσα σε τρεις μόνο φράσεις να συμπυκνώσει τη «θαυματουργία» με τη νίκη στον πόλεμο κατά του ιού, την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων και το φως της πασχαλινής αυγής.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που έχουν τα γραφεία των πολιτικών ηγετών να εκδίδουν ανακοινώσεις για την Ανάσταση. Τι να πουν παραπάνω από όσα λένε τα υπέροχα κείμενα των Ευαγγελίων, τα συγκινητικά εγκώμια, το σπαρακτικό «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» ή ακόμη και το Χριστός Ανέστη; Φέτος, θα μου πείτε, είχαν τον κορωνοϊό σε όλες τις εκδοχές του, μετωνυμική, μεταφορική, κυριολεκτική, γενικώς παιδαγωγική. Γιατί κάνουν δηλώσεις; Είναι και αυτό πανάρχαιο έθιμο; Είναι ΠΑΣΟΚ; Θέλουν να μας πουν ότι καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που γίνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες; Και όχι μόνο το καταλαβαίνουν, αλλά μπορούν να το εκφράσουν κιόλας στα ελληνικά. Αν μη τι άλλο, η Εκκλησία μας διαθέτει πλούσιο εκφραστικό κεφάλαιο ώστε να μη χρειάζεται ενισχύσεις.

Φοβάμαι ότι η παράδοση είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στον επαγγελματικό κλάδο, που μόνο διά νόμου μπορεί να καταργηθεί. Ενας νόμος που να απαγορεύει πολιτικές δηλώσεις για θρησκευτικές τελετές. Εχουν στη διάθεσή τους τις εθνικές επετείους για να αναπτύξουν το ταλέντο τους σε αναπαραγωγή στερεοτύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή