Η νίκη της Ντίαθ Αγιούσο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δεξιά ξανάρχεται. Μόνο που οι Ισπανοί δεξιοί δεν ντρέπονται γι’ αυτό που είναι, το λένε και το έχουν κάνει λάβαρο. Ποτέ δεν κρύφτηκαν. Η Ντίαθ Αγιούσο πέτυχε μια μεγάλη νίκη στη Μαδρίτη, μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα, με συμμετοχή στις εκλογές που άγγιξε το 75%, απόδειξη του πάθους που επικράτησε κατά την προεκλογική περίοδο. Τα συνθήματα, εμφυλιοπολεμικά. «Δημοκρατία ή φασισμός» οι μεν, «ελευθερία ή κομμουνισμός» οι δε. Ηταν επόμενο οι χώροι να συσπειρωθούν και να δοθεί όχι μάχη χαρακωμάτων, αλλά στήθος με στήθος. 

Πέραν της φυσιολογικής φθοράς της κεντρικής κυβέρνησης της Αριστεράς, σημαντικό ρόλο στη νίκη της Δεξιάς έπαιξε η προσωπικότητα της Αγιούσο και το γεγονός ότι κινήθηκε από την πρώτη ημέρα επιθετικά. Αμφισβήτησε το δικαίωμα στην κεντρική κυβέρνηση να ασκεί παρεμβατική πολιτική στη λειτουργία των τοπικών κυβερνήσεων, διαφωνώντας με αυτόν τον τρόπο και στην επιβολή στην πρωτεύουσα ενός γενικευμένου lockdown. Ηταν και παραμένει μια συνολικότερη αμφισβήτηση, εντός των θεσμικών πλαισίων, ανάλογη με αυτή που αντιμετωπίζει και η Αγκελα Μέρκελ από τους τοπικούς πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων, τους οποίους βεβαίως ουδείς τολμάει να κατηγορήσει για τραμπισμό. Το κύριο χαρακτηριστικό του τραμπισμού ήταν όχι μόνον η αμφισβήτηση, αλλά και η απόπειρα καταρράκωσης των θεσμών. 

Στον χώρο του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν φιλοξενούνται μόνο κεντροδεξιά κόμματα. Υπάρχουν και κόμματα με αμιγώς δεξιό-συντηρητικό προσανατολισμό, που τον υπερασπίζονται στις πατρίδες τους. Ενα τέτοιο κόμμα είναι και το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, με βαθιές ιστορικές ρίζες και με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Είναι απολύτως λογικό η πολιτική των Σοσιαλιστών με το Podemos και οι αμφισβητήσεις της ενότητας του ισπανικού κράτους από τα αυτονομιστικά κόμματα και κινήματα να προκάλεσαν μια συσπείρωση στον χώρο της Δεξιάς, κυρίως στη Μαδρίτη, η οποία θεωρείται το προπύργιο της διαφύλαξης της κρατικής ενότητας της Ισπανίας. Η νίκη της Ντίαθ Αγιούσο ούτε συγκυριακή ήταν ούτε μπορεί να αποδοθεί σε μία μόνον αιτία, όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοι του lockdown. Ο αγώνας εναντίον της Αριστεράς στις εκλογές στη Μαδρίτη είχε περισσότερες και σοβαρότερες διακυβεύσεις, που υπερβαίνουν διευθετήσεις πρόσκαιρων καταστάσεων. Είναι κατανοητή η προσπάθεια της λαϊκιστικής-αντισυστημικής Δεξιάς να καρπωθεί τη νίκη της Ντίαθ Αγιούσο, είναι όμως πολιτικό λάθος να τους τη χαρίσουμε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή