ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (07/05/21)

Στο Μαξίμου ο Ζάεφ  

Τα… μισά Βαλκάνια θα βρεθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, λόγω του Φόρουμ των Δελφών. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, η πρωθυπουργός της Σερβίας Aνα Μπρνάμπιτς, αλλά και ο πρόεδρος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Αναπόφευκτα, τα περισσότερα φώτα πέφτουν στη συνάντηση που θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Πέμπτη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα συναντηθεί και με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  

Γεύμα στο Αστρος  

Μια και ο λόγος για την Πρόεδρο, να σας πω πως η κ. Σακελλαροπούλου θα μεταβεί σήμερα στο Αστρος για τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης. Η πρόσκληση έγινε από τον τοπικό δήμαρχο, αλλά παρών θα είναι και ο αν. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ο οποίος κατάγεται από το Αστρος και παλαιότερα ήταν και υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας. Oπως μαθαίνω, σχεδιάζεται και γεύμα προς τιμήν της στο πατρικό σπίτι του Κοντοζαμάνη, παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων. Πλην των τοπικών παραγόντων, του δημάρχου και του περιφερειάρχη, έχουν προσκληθεί ο υφυπ. Εξωτερικών Κ. Βλάσης που εκλέγεται στον νομό, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδ. Κωνσταντινόπουλος, επίσης βουλευτής Αρκαδίας, και ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος.  

Απεξάρτηση

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FT. Ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στη Δύση πως η Ελλάδα δεν έχει εξαρτήσεις από την Κίνα. Η πολύ προσεκτικά διατυπωμένη απάντηση ήρθε ύστερα από ερώτηση για την επένδυση των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Κυριάκος μίλησε για «μια συμφωνία μετόχων», η οποία προφανώς και θα τηρηθεί, συμφωνία όμως που έγινε «σε μια χρονική περίοδο που κανείς δεν ενδιαφερόταν να το κάνει». Παρά το γεγονός πως ο Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «επιτυχημένη», συνέχισε με πολλή σαφήνεια λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν εξαρτάται ιδιαιτέρως από τις κινεζικές επενδύσεις», προσθέτοντας πως «βλέπω και άλλα λιμάνια που ιδιωτικοποιούνται κι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από πολλές χώρες».  

Πρωτοκαθεδρία

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ηλ. Μόσιαλος θύμισε πως ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει τον Απρίλιο του 2020, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου, την άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση» των ΗΠΑ ασκώντας κριτική σε Ε.Ε., Τραμπ, Καναδά και Ελβετία, που δεν είχαν συνταχθεί με την πρόταση. Επί του πολιτικού πάντως, έχει ενδιαφέρον πως ο Μόσιαλος δεν πήρε θέση για την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, μένοντας για πολλοστή φορά μακριά από τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις.