Εμβολιόδεντρα και πατέντες

Εμβολιόδεντρα και πατέντες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ινδία, κι ας μην το επιβεβαιώνει ο χάρτης, ούτε ο γεωφυσικός ούτε ο πολιτικός, είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και συγχρόνως μία από τις πολιτείες των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει για τη Βραζιλία ή τη Νότια Αφρική. Στρογγυλός παραμένει ο πλανήτης. Και τα τείχη ή οι φράχτες που χωρίζουν τα κράτη, αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οχι τους ιούς και τα βακτήρια. Δεν έχουμε παρά να ρωτήσουμε τον SARS-CoV-2. Θα μας απαντήσει. Ή, μάλλον, μας έχει ήδη απαντήσει. Μια χαρά (για τον ίδιο και το σόι του) ταξιδεύει από το Ντουμπάι ή τους Αγίους Τόπους στην Αθήνα, από την Ινδία στις Βρυξέλλες, από τη Βραζιλία στη Νέα Υόρκη. Διαιωνίζοντας τη δεσποτεία του.

Απλοϊκά ηχούν όλ’ αυτά. Σε τέτοιες απλοϊκές σκέψεις, όμως, θεμελιώθηκε η πρόταση να μην ισχύουν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Το τείχος ανοσίας ή θα είναι παγκόσμιο ή δεν θα υπάρξει. Τόσο απλά – ή απλοϊκά. Πριν υιοθετήσει την πρόταση αυτή ο Τζο Μπάιντεν, τιμώντας (μυστήριο πράμα) άλλη μία προεκλογική υπόσχεσή του, την είχαν υποστηρίξει ο ΠΟΥ, γιατροί όπου γης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, και ορισμένοι πολιτικοί. 

Ηταν ανάμεσά τους ο Ελληνας πρωθυπουργός; Ναι, αν πιστέψουμε ειδησεογραφικό σάιτ που διαλάλησε χθες το εξής: «Σε μια σημαντική κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστηρίζοντας την πρόταση που είχε θέσει πριν από καιρό επί τάπητος ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων». Μόνο που ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει να αγοραστούν από την Ε.Ε. τα δικαιώματα, όχι να καταργηθούν. Και είχε ειρωνευτεί στη Βουλή –δεν πάει δα πολύς καιρός, δεν είναι τόσο γενικευμένο το πολιτικό Αλτσχάιμερ– τον κ. Τσίπρα και το «εμβολιόδεντρό» του.

Η τόση κολακεία, στα όρια της ειδωλολατρίας, κάνει κακό. Στην ειδωλολατρεύουσα δημοσιογραφία αλλά και στον ειδωλολατρευόμενο, που μπορεί να πάρει τοις μετρητοίς όσα υμνητικά τού απευθύνουν. Παρασυρμένος πιθανόν από το ειδησεογραφικό σάιτ που συγχέει με δημοκοπική επιμονή τους εμβολιασμούς με τους εμβολιασμένους (χθες βεβαίωνε ότι «εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα: 3.309.788»!), ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο πασχαλινό διάγγελμά του ότι «ήδη, περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση». Μόνο που ο σωστός αριθμός, όπως απέδειξαν τα hellinika hoaxes, ήταν το 2.170.847. Αρκετά μικρότερος. Αν ξαναπιστέψει το σάιτ, θα πιστέψει και ότι ο Μπάιντεν είναι μαθητής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή