Η Κύπρος στο μεγάλο παζάρι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συμμετέχοντες στην άτυπη σύνοδο για το Κυπριακό την προηγούμενη εβδομάδα αποχώρησαν από τη Γενεύη με την ικανοποίηση ότι ο καθένας μπορούσε να κατηγορεί άλλους για την αποτυχία της συνάντησης. Η αδυναμία, όμως, να βρεθεί κοινό έδαφος που θα επέτρεπε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης δεν σημαίνει παράταση της πολύχρονης ακινησίας – σηματοδοτεί νέα, επικίνδυνη φάση για την Κύπρο.

Το αποτέλεσμα της Γενεύης είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία κατέθεσαν την απόρριψή τους για μια διζωνική, διακοινοτική ομοσπονδία, που αποτελούσε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ρωσία αντιτίθενται σε λύση δύο κρατών, μέσα στη ρευστότητα της περιοχής δεν αποκλείεται η Κύπρος να αποτελέσει αντικείμενο έντονης διαπραγμάτευσης. Μπορεί σήμερα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας να βρίσκονται σε δύσκολο σημείο, όμως η ανάγκη της Αμερικής να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας. Η Ρωσία, με βάσεις στη Συρία και ελάχιστες πλέον καταθέσεις Ρώσων σε κυπριακές τράπεζες, ίσως να μην ενδιαφέρεται για την Κύπρο όσο πριν.

Εάν διαλυθεί το πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ, αυτοί που σίγουρα θα χάσουν είναι οι Κύπριοι και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής. Θα χαθεί ο αγώνας της επανένωσης. Οι Ελληνοκύπριοι θα βρεθούν να συνορεύουν με ένα άλλο κράτος, ή, ακόμη χειρότερα, με την ίδια την Τουρκία. Επειδή η ολοένα πιο αυταρχική τουρκική ηγεσία δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη ενός «εναλλακτικού», ανεξάρτητου μοντέλου διακυβέρνησης, το πιθανότερο είναι ότι θα προσαρτούσε τα Κατεχόμενα. Η αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία θα σημαίνει το τέλος της ιδιαίτερης κοινότητας, αλλά και ταυτότητάς τους.

Οσο περνάει ο καιρός, θα εδραιωθούν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς και η Αγκυρα θα «πουλήσει» ακριβά την όποια «υποχώρησή» της. Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας πρέπει να κινηθούν τάχιστα και δυναμικά, να επιδιώξουν λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, να ενισχύσουν τη θέση τους με τη στήριξη που σήμερα εκφράζουν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Ρωσία. Επειδή, στο παζάρι, αν δεν ξέρεις τι θέλεις, κινδυνεύεις να γίνεις εσύ το εμπόρευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή