Ανανέωση με αναπαλαίωση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανανέωση των κομματικών οργανισμών αποτελεί το οξυγόνο τους. Κυρίως τα κόμματα εξουσίας οφείλουν κάθε τόσο να μπολιάζονται με φρέσκες ιδέες, που θα τις εκφράζουν νέα, άφθαρτα πρόσωπα. Πέραν όλων των άλλων, τα κόμματα εξουσίας είναι υποχρεωμένα να βρίσκουν τις συνδέσεις τους με τη νέα γενιά που διαρκώς εμπλουτίζει τους εκλογικούς καταλόγους. Στις εκλογές του 2024, περίπου ένα εκατομμύριο νέοι ψηφοφόροι –ίσως και παραπάνω– θα αγνοούν πλήρως τα όσα διαδραματίστηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, θα έχουν ακούσματα για τη δεκαετία του 2000 και βιώματα ήπιας μορφής για την κρίσιμη δεκαετία του 2010. Στις εκλογές του ’70 και του ’80, ελάχιστοι νέοι τότε ψήφισαν με βάση τις ιστορικές ρίζες που όρισαν τον Εθνικό Διχασμό ή τον εμφύλιο πόλεμο. Καθοριστικός παράγοντας τότε ήταν το αντιδικτατορικό φρόνημα και ο πόθος για μια σύγχρονη δημοκρατία δυτικού τύπου. Αρα, επιβάλλεται στα κόμματα εξουσίας, και όχι μόνον, να κατασκευάσουν τους αγωγούς που θα τους συνδέσουν με τους νέους ψηφοφόρους.

Οι αγωγοί αυτοί έχουν δύο πτυχές: τις ιδέες και τα πρόσωπα που, με ένα σύγχρονο λόγο, θα μεταδώσουν αυτές τις ιδέες. Αυτές οι προϋποθέσεις αποτελούν τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την ανανέωση των κομμάτων. Μόνο η μία πτυχή δεν αρκεί. Υπάρχουν πολλοί νέοι, σε ηλικία, πολιτικοί με σκουριασμένα μυαλά, που εκφέρουν τον γνωστό, τετριμμένο κομματικό λόγο που δεν συγκινεί τα ακροατήρια των νέων παιδιών. Συνεπώς, η ηλικία μόνο δεν αρκεί, όπως βέβαια και το στυλ· το περιτύλιγμα. Η ουσία βρίσκεται στο πάντρεμα ενός σύγχρονου πολιτικού λόγου με νέα πρόσωπα. 

Την αφορμή γι’ αυτές τις κοινότοπες σκέψεις μού την έδωσε η εμφάνιση προχθές, δίπλα στον Αλ. Τσίπρα, φαντασμάτων του παρελθόντος. Πιστεύει πραγματικά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως θα επικοινωνήσει με τα νέα παιδιά των μπιτσόμπαρων και των πάρτι με τον Τζουμάκα και τη Μαριλίζα;

Για να μην αναφερθώ στον Φωτόπουλο. Είναι οφθαλμοφανές πως αυτοί χρησιμοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική νεκρανάστασή τους, χωρίς βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει να κερδίσει κάτι από αυτούς. Τουναντίον, μάλλον ζημία θα υποστεί. 

Η Νέα Δημοκρατία, παρότι κόμμα θεωρητικώς συντηρητικό, έχει δείξει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις της δεκαετίας του 2020. Τουλάχιστον δεν επιχειρεί να ανανεωθεί διά της αναπαλαιώσεώς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή