Θεωρείο (08/05/21)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα ο Γιούνκερ

Στην Ελλάδα θα βρεθεί την Παρασκευή ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το «κλείσιμο» του Φόρουμ των Δελφών και θα επισκεφθεί και τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, δεδηλωμένος φιλέλληνας, δεν θα έχανε ευκαιρία να βρεθεί στην Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει αρχίσει και κάνει την εμφάνισή του το αγαπημένο του ελληνικό καλοκαίρι, από το οποίο πάντα επιζητεί μια γεύση.

Απρόσμενη συνάντηση

Ενας πρώην συνεργάτης του Γιούνκερ, ο «δικός μας» Μαργαρίτης Σχοινάς, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα για το φόρουμ. Μάλιστα την Πέμπτη το βράδυ έλαβε χώρα μια απρόσμενη συνάντηση στο Παγκράτι, στην ταβέρνα του Καραβίτη. Εκεί έτρωγε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και κάποια στιγμή έφτασε στο μαγαζί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Αμφότεροι μετά των συντρόφων τους και συνεργατών τους, χαιρετήθηκαν θερμά και όπως έμαθα επέλεξαν το ίδιο μενού: παϊδάκια, κεφτεδάκια και χύμα κρασί. Δεν μπορώ πάντως να μη σχολιάσω πως και οι δύο επέλεξαν μια ταβέρνα που είναι γνωστή από το παρελθόν για τις «γαλάζιες» συναντήσεις με έντονο παρασκήνιο.  

Μήνυμα στους υπουργούς

Η συνέντευξη Μητσοτάκη εντός της εβδομάδας στους FT είχε πολλά μηνύματα. Σας έγραφα χθες για τους Κινέζους. Είχε όμως μηνύματα και για το υπουργικό του συμβούλιο. Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στο Ταμείο Ανάκαμψης και στη διαχείρισή του, ήταν σαφής: «Εχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στη διακυβέρνηση του Ταμείου, αρκετές αρμοδιότητες του οποίου βρίσκονται στο επίπεδο του Γραφείου του Πρωθυπουργού», είπε, εξηγώντας το γιατί: «Ωστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει απλώς ένας διαγκωνισμός ανάμεσα σε διάφορα υπουργεία για ελκυστικά έργα». Σαφές.  

Ανταγωνισμοί

Μιας και ο λόγος για διαγκωνισμούς υπουργών, να σας πω έναν που κυοφορείται: υπουργός που εκλέγεται στα βόρεια προάστια έχει πάθει ψύχωση με τον Νίκο Δένδια και παρακολουθεί διαρκώς τη δράση του, επιχειρώντας να τον αντιγράψει. Ο φόβος του είναι πως ο ΥΠΕΞ τον έχει περάσει κατά πολύ σε δημοφιλία.  

Ενεργοποίηση

Μαθαίνω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ενεργοποιείται, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή, τo Συμβούλιο Εξωστρέφειας. Το Συμβούλιο Εξωστρέφειας είναι συμβουλευτικό όργανο της Enterprise Greece, συμμετέχουν όλοι οι stakeholders των εξαγωγών και εποπτεύεται από το ΥΠΕΞ. Μια καλή κίνηση σε καλή στιγμή, καθώς έτσι διευρύνεται ο δρόμος για τη στήριξη των εξαγωγέων και ενισχύεται η ελληνική επιχειρηματικότητα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή