90 χρόνια πριν… 9-5-1931

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΤΛΕΡ: «Πληρώνουν συνδρομήν τα μέλη του κόμματός σας; ηρώτησα τον κ. Χίτλερ, όταν έγινα δεκτός εις το γραφείον του. Φορών απλήν ενδυμασίαν κυανού χρώματος ο αρχηγός των Γερμανών φασιστών εκάθητο μαζί με τον γραμματέα του εμπρός εις ένα μεγάλο τραπέζι κοντά εις το παράθυρον. Μάλιστα, μου απήντησεν. Εχομεν μεγάλην πεποίθησιν εις την θυσίαν. Κάθε μέλος πληρώνει τουλάχιστον ένα σελλίνιον μηνιαίως, ποσόν αρκετά βαρύ διά τους εργάτας, τους χωρικούς και τους μικροϋπαλλήλους, οι οποίοι αποτελούν την κυρίαν δύναμιν του κόμματός μας. Ακόμη και τα άεργα μέλη είνε υποχρεωμένα να πληρώνουν ηλαττωμένην συνδρομήν. Οι οπαδοί μας, πρέπει να είνε πάντοτε διατεθειμένοι να θυσιάσουν κάτι διά την ιδέαν. Δεν θέλομεν αμφιταλαντευομένους εις το κίνημά μας. Θέλομεν φανατικούς ιδεαλιστάς, οι οποίοι θα είνε πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα διά τον αγώνα». Περαιτέρω ο κ. Χίτλερ ωμίλησεν εις τον Αγγλον δημοσιογράφον περί της «ταπεινώσεως» της πατρίδας του. Επιθυμεί, όπως εδήλωσε, να αποδώση εις αυτήν την θέσιν, την οποίαν έχει δικαίωμα να ζητήση υπό τον ήλιον […].
 
ΓΛΩΣΣΑ: Κατά τον [τέως επίτροπο παιδείας] Λουνατσάρσκη, η ομιλουμένη σήμερον ρωσσική έχασεν εις τα στόματα των μπολσεβίκων κάθε χάριν, διαύγειαν και ενάργειαν.
 
ΚΙΝΗΜΑ; Τρεις πολίται εκήρυξαν χθες εις την πλατείαν της Ομονοίας την Επανάστασιν. Ο εις επυροβόλησε άπαξ εις τον αέρα φωνάζων «Ζήτω η Επανάστασις!..», ο έτερος τρις και ο τρίτος, μεμυημένος ως λέγεται, έδιδε εις τους δύο άλλους το σύνθημα. Ευθύς αμέσως εξώρμησαν από παντός καφφενείου υπερτριακόσιοι αστυφύλακες οι οποίοι συνελάμβανον τους επαναστάτας καθ’ ο διάστημα εν αεροπλάνον του Τατοΐου εξετέλει τούμπες εις τον αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή