Θεωρείο (09/05/21)

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι στο Ερμπίλ

Είναι νωρίς ακόμη για να το πούμε με βεβαιότητα, αλλά εντός του καλοκαιριού δεν αποκλείεται να δούμε μια σημαντική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ιράκ. Και όχι μόνο στη Βαγδάτη, αλλά και στο ιρακινό Κουρδιστάν και στην πόλη Ερμπίλ, που αποτελεί αυτόνομη περιοχή, τμήμα του κράτους του Ιράκ. Δεν έμαθα τον λόγο που προγραμματίζεται αυτό το ταξίδι, αλλά μπορώ να υποθέσω. Πέρυσι τον Οκτώβριο είχε γίνει απόπειρα να επισκεφθεί το Ερμπίλ ο Νίκος Δένδιας, αλλά τελικά δεν κατέστη εφικτό και ο ΥΠΕΞ έφθασε μόνο μέχρι τη Βαγδάτη. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου και φαντάζομαι αυτό που έμεινε τότε στη μέση, θέλει να ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός. Πρόκειται άλλωστε για μια περιοχή όπου η Αθήνα ρίχνει βάρος τα τελευταία χρόνια, λόγω της προσπάθειας τουρκικής διείσδυσης, παρά τα δεδηλωμένα φιλελληνικά αισθήματα των Κούρδων. Και μια σταγόνα Ιστορίας: το Ερμπίλ είναι τα αρχαία Αρβηλα, το μέρος όπου δόθηκε η πασίγνωστη μάχη των Γαυγαμήλων το 331 π.Χ.

Περιπετειώδης επιστροφή

Να θυμίσω και κάτι ακόμη σχετικό με την τότε επίσκεψη Δένδια: Μετά την επιστροφή του από τη Βαγδάτη, ο ΥΠΕΞ είχε αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή πρόκληση των Τούρκων, καθώς είχαν αρνηθεί την άδεια εισόδου στον εναέριο χώρο της Τουρκίας με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να κάνει για περίπου 20 λεπτά κύκλους. Προφανώς είχαν πειραχτεί από την επίσκεψή του.

Εμβολιάζεται ο κ. Ιερώνυμος

Ηγγικεν η ώρα. Οπως μαθαίνω, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με τη θεράπουσα ιατρό του κ. Κοτανίδου και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο κ. Ιερώνυμος έχει προγραμματίσει να κάνει το εμβόλιο στα μέσα της εβδομάδας, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα σε εκείνους που αρνούνται –στο όνομα της πίστης– να εμβολιαστούν. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει κάνει διπλή δήλωση στο παρελθόν, μία σε συνέντευξή του και μία γραπτή, υπέρ  του εμβολιασμού, αλλά η δύναμη της πράξης είναι πολύ ισχυρότερη από τις δηλώσεις.

Δένδιας και Γεραπετρίτης

Στη σελίδα 8 υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για τα σενάρια πρόωρων εκλογών και την πιθανότητα ανασχηματισμού εντός του έτους. Και επειδή ανασχηματισμός χωρίς ονοματολογία δεν υπάρχει, ένα σενάριο λέει πως ο Νίκος Δένδιας θα μπορούσε να μετακινηθεί στο ΥΠΟΙΚ και στη θέση του να πάει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ούτως ή άλλως ασχολείται με το αντικείμενο. Το σενάριο δεν το αγοράζω και θα ριψοκινδυνεύσω εκτίμηση: Ο Κυριάκος δεν πρόκειται να κάνει μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, σαρωτικές αλλαγές. Αυτές να τις περιμένετε μετά τις διπλές κάλπες.

Στην Κρήτη

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ξεκινάει το επόμενο διάστημα περιοδείες. Η αρχή θα γίνει μάλλον από τη Θεσσαλονίκη, καθώς σας έχω πει πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος πλέον στη συμπρωτεύουσα. Ο Κυριάκος θα βρεθεί και στα πάτρια, μιας και στις 20 Μαΐου είναι η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Από το μενού δεν θα λείπει επίσης και ο πολύπαθος ΒΟΑΚ.

Ηρέμησε τους… Μανιάτες

Σε «κρυφό» επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης εξελίσσεται ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος έχει να λύσει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, που έχει εξαγριώσει τη μισή Ελλάδα. Αναφέρομαι στους δασικούς χάρτες. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος γυρίζει όλη την Ελλάδα και εξηγεί στις τοπικές κοινωνίες πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα. Και τα καταφέρνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έγιναν στη δυτική Μανη. Προσερχόμενος ο Αμυράς στο δημαρχείο, εξαγριωμένοι Μανιάτες φώναζαν: «Δασαρχείο, δασαρχείο, της Μέρκελ το εργαλείο». Δεν ξέρω τι εννοούσαν, αλλά φαντάζομαι ότι ήθελαν να πουν πως τα δασαρχεία πουλάνε τη γη στους Γερμανούς για τις  ανεμογεννήτριες. Ο Αμυράς κάθισε… τέσσερις ώρες με τους Μανιάτες και με το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε ανακοίνωση από την «Επιτροπή Αγώνα», με την οποία εκφράζουν την ικανοποίησή τους για όσα άκουσαν από τον υφυπουργό.

Κινητικότητα

Φεύγω από τον Αμυρά –βουλευτή Ιωαννίνων– και πάω στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, επίσης βουλευτή Ιωαννίνων, ο οποίος τελευταία έχει αναπτύξει έντονη κινητικότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα, πέρασε το κατώφλι του Κοινοβουλίου ο γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, όπου είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Βουλής. Οι δύο άνδρες συνδέονται με στενή φιλία και επικοινωνούν συχνά, είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης, με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και ζητήματα που αφορούν την εθνική αντιπροσωπεία. Ο Τασούλας, πάντως, έχει πυκνώσει τελευταία τις επαφές του, καθώς τη Μεγάλη Εβδομάδα βρέθηκε στο Μαξίμου, όπου συνέφαγε και με τον πρωθυπουργό. Το μενού ήταν νηστήσιμο μόνον όσον αφορά το φαγητό, αφού η συζήτηση, όπως έμαθα, ήταν επί παντός επιστητού. Περισσότερα προσεχώς.

Η Αρκαδία έβγαλε… πρόεδρο 

Προχθές σας έγραφα για το γεύμα που παραχώρησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Αστρος της Κυνουρίας, με παρόντες τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, τοπικούς άρχοντες και τον επίσης βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Οπως έμαθα, οι παρευρισκόμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και η ανάλυση του Κωνσταντινόπουλου ήταν διεξοδική. Εκτίμησή του πως νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ανάλυση για τον… Ιγκλέσιας

Εμαθα από έγκυρη πηγή πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει προβληματιστεί και αναλύει διεξοδικά την εγκατάλειψη της πολιτικής καριέρας από τον άλλοτε φίλο του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η ανάλυση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Ιγκλέσιας προετοίμαζε καιρό την έξοδό του.  

Ικανοποίηση Σαμαρά

Στον αντίποδα, μαθαίνω πως ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε σε συνομιλητές του την ικανοποίησή του για τη νίκη της Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, η οποία εκφράζει μια βαθιά Δεξιά. Το σλόγκαν της «Ελευθερία ή κομμουνισμός» είναι ενδεικτικό των… τάσεων.

Το ’21 στο Χάρβαρντ

Με έναν από τους μεγαλύτερους διανοητές παγκοσμίως θα συνομιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 24 Μαΐου, σε εκδήλωση με θέμα «200 Χρόνια Ελεύθερης Ελλάδας: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα». Κεντρικός συνομιλητής του πρωθυπουργού θα είναι ο Ντάνιελ Ζίμπλατ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Χάρβαρντ –στο οποίο έχει φοιτήσει και ο Κυριάκος–, σε μια εκδήλωση όπου θα τεθεί επί τάπητος η διεθνής διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ακόμη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Χάρβαρντ Ελέιν Παπούλια, η πρύτανης της Παντείου Χριστίνα Κουλούρη, με συντονιστή τον βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος ήταν και αυτός που συνέλαβε την ιδέα και υλοποίησε την εκδήλωση, ως παλαιός φοιτητής του φημισμένου ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή