Όποιος σπάει αυγά προχωράει

Όποιος σπάει αυγά προχωράει

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες μέρες υπήρξα μάρτυρας σε δύο εντυπωσιακές εγκωμιαστικές αναφορές για την Ελλάδα.

Εξομολόγηση πρώτη, από σημαντικό μέλος της παγκόσμιας τεχνολογικής κοινότητας, που μετακόμισε πρόσφατα στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ. «Οχι μόνο κάνω άριστα τη δουλειά μου, ζώντας σε μια πανέμορφη χώρα με απίθανο καιρό, αλλά πλέον με τα νέα φορολογικά κίνητρα πληρώνω λιγότερους φόρους απ’ ό,τι πλήρωνα στην Αμερική. Και διηγούμαι στους φίλους μου –και δεν το πιστεύουν– ότι στην Ελλάδα έχω ήδη ταχύτητες 5G στο κινητό μου». 

Εξομολόγηση δεύτερη, από συμμαθητή μου που αναγκάστηκε λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης να φύγει πριν από οκτώ χρόνια για τη Γερμανία. «Προτίμησα να έρθω στην Ελλάδα για να εμβολιαστώ, γιατί έμαθα ότι η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Ετσι έκανα το AstraZeneca σχεδόν ενάμιση μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι θα το έκανα στο Μόναχο. Και ένιωσα πραγματικά περήφανος για την Ελλάδα από την οργάνωση και την άψογη λειτουργία που έζησα στα εμβολιαστικά κέντρα».

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα παρουσιαζόταν μέχρι πρότινος ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Θα πείτε, τα πήγαμε καλύτερα από τους Ευρωπαίους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στους εμβολιασμούς και στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ελληνικού Δημοσίου που αναγκάστηκε να κάνει άλματα επί πανδημίας και λόγω Πιερρακάκη. Ομως σε πολλά άλλα ουσιώδη έχουμε μείνει πολύ πίσω. Σε ποια χώρα της Ευρώπης 150.000 συνταξιούχοι περιμένουν πάνω από τρία χρόνια για να πάρουν την πρώτη τους σύνταξη, τα λεωφορεία και τα τρένα σταματούν στα αμαξοστάσια όταν το σωματείο εξαγγέλλει γενική συνέλευση και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αρνούνται να αξιολογηθούν; 

Προφανώς ένα κράτος της πλάκας, αναχρονιστικό, βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις και στα «δικά μας παιδιά» των κατά καιρούς κυβερνώντων δεν μπορεί να μεταμορφωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό όμως που δημιουργεί θετικές προσδοκίες είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται διατεθειμένη να σπάσει αυγά και δεν σφυρίζει κλέφτικα. Παίρνει πρωτοβουλίες και προωθεί νομοσχέδια για να αντιμετωπίσει τα «κακώς κείμενα». Το μήνυμα που περνάει προς όλες τις κατευθύνσεις –στο εσωτερικό και στο εξωτερικό– είναι σαφές: θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κερδίσουμε το στοίχημα για το μέλλον της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή