Έγκλημα και επικήρυξη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά τον φόνο της 20χρονης Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην επικήρυξη των δραστών με 300.000 ευρώ. «Η πρωτοβουλία μπορεί να μας βοηθήσει. Μακάρι το ίδιο να συνέβαινε και σε άλλες περιπτώσεις άγριων φόνων», είπε αξιωματικός της Ασφάλειας που ρωτήθηκε σχετικά. Δεν έλειψαν, πάντως, και εκείνοι που στάθηκαν κριτικά απέναντι στην πρωτοβουλία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Δεν χρειαζόταν η επικήρυξη για να κάνει σωστά τη δουλειά του το τμήμα Δίωξης Ανθρωκτονιών», ήταν το σχόλιο συνδικαλιστικού εκπροσώπου των αστυνομικών, ενώ αρκετοί έθεσαν το ερώτημα «γιατί δεν επικηρύχθηκαν οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ». 

Η αμέσως προηγούμενη επικήρυξη ήταν αυτή των δραστών της επίθεσης στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη, τον περασμένο Οκτώβριο. Με πρωτοβουλία και πάλι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα δίνονταν 100.000 ευρώ σε όποιον παρείχε πληροφορίες για την ταυτότητά τους. Η πρωτοβουλία είχε και τότε σχολιαστεί αρνητικά, κυρίως από στελέχη της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για «πρακτικές άγριας Δύσης». Η υπόθεση, πάντως, εξιχνιάστηκε δύο μήνες αργότερα, με τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην έρευνα να σχολιάζουν ότι η επικήρυξη λειτούργησε μεν ως μορφή πίεσης στους δράστες, ωστόσο, δεν ήταν αυτή που αποκάλυψε την ταυτότητά τους. Η σύγχρονη ιστορία των επικηρύξεων στην Ελλάδα πηγαίνει πίσω στο 1995. 

Η αστυνομία είχε, τότε, επικηρύξει με 250 εκατ. δραχμές τους απαγωγείς του βιομηχάνου Αλέκου Χαΐτογλου, που δεν ήταν άλλοι από τους αδελφούς Νίκο και Βασίλη Παλαιοκώστα. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2009, με πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρισκόταν όπως και σήμερα στο τιμόνι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, επικηρύχθηκαν με ένα εκατ. ευρώ οι δράστες της επίθεσης με βιτριόλι στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, μια υπόθεση ωστόσο που δεν εξιχνιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια εκείνη περίοδο, ο κ. Χρυσοχοΐδης όρισε ποσό 600.000 ευρώ για όποιον παρείχε πληροφορίες για τους καταζητούμενους αναρχικούς που έμειναν γνωστοί ως οι «ληστές με τα μαύρα», ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν τον τίτλο των επικηρυγμένων «κέρδισαν» ο Νίκος Μαζιώτης, η Πόλα Ρούπα και ο Χριστόδουλος Ξηρός. 

Ο τελευταίος συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2015 και όπως είχε αποκαλύψει έρευνα της «Κ», τα χρήματα της επικήρυξής του είχαν δοθεί σε πληροφοριοδότη της ΕΛ.ΑΣ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή