Απέτυχε το #ΜeΤoo στην Ελλάδα;

Απέτυχε το #ΜeΤoo στην Ελλάδα;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζω τον τελευταίο καιρό ότι το κίνημα #ΜeΤoo απέτυχε στην Ελλάδα, ότι έχασε τον προσανατολισμό του και μπουρδουκλώθηκε με καταγγελίες για κακή συμπεριφορά, μπούλινγκ και άλλα άσχετα συνδικαλιστικά προβλήματα του χώρου του θεάματος. Ακούω ότι δεν είναι δυνατόν να διαπομπεύεται ο νεαρός επιδειξίας στη Νέα Σμύρνη γιατί συνήθως οι επιδειξίες είναι ακίνδυνοι, ότι οι φεμινίστριες είναι κάτι παλαβές «συριζαίες» που διαδηλώνουν αναίτια στο Σύνταγμα. Και πως οι ποσοστώσεις είναι βαρετό πράγμα, γιατί το ζητούμενο είναι να είσαι ενδιαφέρουσα γυναίκα με προσόντα και όχι απλώς γυναίκα. 

Και όμως από τη στιγμή που μίλησε δημόσια η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου έχουν ασκηθεί βαρύτατες κατηγορίες για βιασμούς, ενώ από φίλους δικηγόρους μαθαίνω ότι έχουν ενθαρρυνθεί πολλές γυναίκες και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για πολύ σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Η γυναίκα που έπεσε θύμα του επιδειξία στη Νέα Σμύρνη (ο οποίος σημειωτέον είναι ύποπτος και για βιασμό) δημοσιοποίησε το βίντεο γιατί ήθελε προφανώς να προειδοποιήσει και άλλες γυναίκες και ενδεχομένως να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες από έτερα θύματά του. Αν όμως είχε την υποψία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χλεύη των χρηστών των σόσιαλ μίντια, δεν θα το έκανε. 

Αυτός δεν ήταν, άλλωστε, ο στόχος; Η υπόθεση που κατήγγειλε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου ξέραμε πως είχε παραγραφεί. Ωστόσο, η μαρτυρία της, δημόσια, οδυνηρή, με λεπτομέρειες, είχε συμβολικό χαρακτήρα. Να στείλει το μήνυμα ότι αν μια γυναίκα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, δεν θα βρεθεί να κατηγορείται η ίδια, «γιατί πήγε μαζί με τον θύτη στο δωμάτιο, τι φορούσε, αν συνέχισε μετά την επικοινωνία μαζί του», όλες τις γνωστές στερεότυπες ερωτήσεις που μετατρέπουν τα θύματα σε κατηγορούμενες. 

Το βασικό ζητούμενο του κινήματος, λοιπόν, έχει, κατά τη γνώμη μου, επιτευχθεί: να γίνει συνείδηση στην ελληνική κοινωνία η έννοια της έμφυλης βίας, να καταστεί σαφές γιατί η γυναικοκτονία είναι γυναικοκτονία και όχι μία ακόμη ανθρωποκτονία και, τέλος, γιατί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι απαραίτητη προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. (Spoiler alert: γιατί από το σεξ ξεκινάει η άσκηση εξουσίας.) Είναι εξωφρενικό να πρέπει ακόμη να εξηγούμε τα αυτονόητα εν έτει 2021, να εκλιπαρούμε για λίγη ενσυναίσθηση, ξεκινώντας με τη φράση «αν αυτό συνέβαινε στην κόρη σου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή