Επενδύοντας στη φρίκη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα φρικτό έγκλημα. Παραβιάστηκε η εστία ενός νέου ζευγαριού που λίγους μήνες πριν είχε αποκτήσει το πρώτο του παιδί και η 20χρονη μητέρα του δολοφονήθηκε. Είναι ένα έγκλημα που σοκάρει την ελληνική κοινωνία.

Το τραγικό γεγονός στα Γλυκά Νερά, όμως, προσφέρεται και για άλλες αναγνώσεις, πέρα από την αγριότητα της πράξης για την οποία έχουν ήδη πει αρκετά οι εγκληματολόγοι προσπαθώντας να την ερμηνεύσουν. Πυροδοτεί σκέψεις και προβληματισμό για τον τρόπο που προσεγγίζεται και παρουσιάζεται από πολλές διαφορετικές πλευρές.

Από την πρώτη στιγμή, τα μίντια ξεκοκάλισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ζευγαριού. Στο Ιnstagram και στο Facebook αναζήτησαν και βρήκαν φωτογραφίες, οι οποίες έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο. Ανέμελες στιγμές σε νησιά και σε ταξίδια στο εξωτερικό· αγκαλιά με το μωράκι τους· εν ώρα πτήσης του συζύγου της 20χρονης, ο οποίος εργάζεται ως πιλότος· βίντεο με την ίδια σε προπόνηση kick boxing.

Ηταν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι που έκανε όνειρα για το μέλλον, γράφουν τα ρεπορτάζ. Η προσωπική κατάσταση υπερτονίζεται, η ευτυχία εικονογραφείται. Θα ήταν λιγότερο τραγικό το γεγονός, λιγότερο αποτρόπαιη η δολοφονία εάν το ζευγάρι είχε προβλήματα, εάν ο γάμος είχε σύννεφα; Σε καμία περίπτωση.

Η υπερβολική προβολή της ευτυχίας των θυμάτων όχι μόνο δεν συνεισφέρει σε κάτι, αλλά μάλλον γίνεται γόνιμο έδαφος για άσκηση πολιτικής στον αφρό της επικαιρότητας, για στείρα αντιπολιτευτική ρητορική και φθηνό λαϊκισμό. Κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να εξαγγείλουν αλλαγές στο πλαίσιο των τροποποιήσεων του νέου Ποινικού Κώδικα, δημιουργώντας την εντύπωση πως η πολιτεία λειτουργεί υπό το κράτος της συναισθηματικής φόρτισης και του κοινωνικού αναβρασμού και αντιδράει με όρους επικοινωνιακούς.

Εξαγγέλθηκε συγκεκριμένα ότι για τα ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα το κατώτερο όριο έκτισης της ποινής θα ανέλθει από τα 16 χρόνια στα 20. Από νομικούς κύκλους, ωστόσο, σχολιάστηκε ότι ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή του νόμου, οι νέες διατάξεις δεν θα εφαρμοστούν για τους δράστες της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, γιατί δεν υπάρχει αναδρομική ισχύς του αυστηρότερου ποινικού νόμου. Η ουσία είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί πως η αυστηροποίηση των ποινών λειτουργεί αποτρεπτικά στο έγκλημα. Ακόμη όμως και αν πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει αυτή η συζήτηση, είναι βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. 

Η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στον δημόσιο διάλογο κινήθηκε επίσης σε αντίστοιχη λογική συντονισμού με το φορτισμένο κλίμα. Στελέχη του έκαναν λόγο για «εκτός ελέγχου έγκλημα, αίσθημα ανασφάλειας σε όλη τη χώρα, πλήρη αποτυχία στην αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης», εμπλέκοντας στην κριτική ακόμη και την υπόθεση Φουρθιώτη. 

Αν το έγκλημα στα Γλυκά νερά προκαλεί σοκ, η θεσμική επένδυση στον φόβο και στη φρίκη προκαλεί απογοήτευση και θλίψη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή