Επιστροφή σε κανονικότητα, αλλά χωρίς ξεγνοιασιά

Επιστροφή σε κανονικότητα, αλλά χωρίς ξεγνοιασιά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλματα προς την κανονικότητα, λοιπόν, από σήμερα. Επειτα από ένα εξάμηνο περιορισμών, ένα εξάμηνο δοκιμασίας των αντοχών του συστήματος υγείας, των αντοχών όλων μας, σήμερα αίρεται μια σειρά από περιορισμούς και η προσδοκία είναι να επανέλθουν η ζωή και η καθημερινότητα σε μια όσο το δυνατόν εγγύτερη στην προ της πανδημίας συνθήκη. 

Αυτό που, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει να επανέλθει, είναι η ξεγνοιασιά. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για επαναφορά της κανονικότητας. Η αμεριμνησία, η χαλαρότητα, η απομάκρυνση κάθε σκέψης για προσοχή, για μέτρα προστασίας του εαυτού μας και των γύρω μας. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ισα ίσα. Προϋπόθεση διατήρησης και επέκτασης των ελευθεριών που επανέρχονται από σήμερα, είναι η υπευθυνότητα και η προσοχή στη διαχείρισή τους. 

Ολες τις τελευταίες εβδομάδες εξελίσσεται ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στη μετάδοση του ιού, στα νέα κρούσματα, στις νέες εισαγωγές, στις νοσηλείες, στις διασωληνώσεις και, από την άλλη πλευρά, στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Οπως έχει φανεί από τη διεθνή εμπειρία, το τείχος ανοσίας που «χτίζουν» οι εμβολιασμοί είναι η αποτελεσματικότερη ασπίδα και το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε απέναντι στην πανδημία. Εχει επίσης φανεί, ωστόσο, ότι οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες, η ανάδυση εστιών υπερμετάδοσης, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως το τείχος ανοσίας, εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, ενώ οι μεταλλάξεις μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τα δεδομένα. Οπότε, άλματα προς την κανονικότητα, ναι, αλλά με ζητούμενο τον αυτοέλεγχο και την προσοχή για να διατηρηθούν τα όποια θετικά κεκτημένα. 

Η διατήρηση του ελέγχου της πανδημίας είναι το κρίσιμο στοιχείο για την επανεκκίνηση της «βαριάς βιομηχανίας» της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού. Και για τη διατήρηση μιας δυναμικής σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Οι αποφάσεις για τους επιτρεπόμενους ταξιδιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς διαρκώς επανεξετάζονται από όλες τις χώρες και αναθεωρούνται τακτικά, με βάση τα νέα δεδομένα από την επιδημιολογική κατάσταση, τον αριθμό κρουσμάτων, την παρουσία και διασπορά μεταλλάξεων, την εξέλιξη των εμβολιασμών. 

Η επιλογή για εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού των νησιών, αρχίζοντας από τα μικρότερα, λειτούργησε σαν καλή διαφήμιση για την προτεραιότητα και τη σημασία που δίνει η χώρα στο τουριστικό προϊόν. Στην αφετηρία της τουριστικής σεζόν αναδεικνύεται σε παράγοντα κρίσιμης σημασίας η διατήρηση των νησιών αυτών ως προορισμών COVID free. Αυτό δικαιολογεί τους επιπλέον περιορισμούς που αφορούν τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά και προϋποθέτουν ότι οι ταξιδιώτες θα είναι είτε πλήρως εμβολιασμένοι είτε εφοδιασμένοι με αρνητικό τεστ ή με πιστοποιητικό νόσησης από κορωνοϊό. Μία επιπλέον ασπίδα, σημαντική για δύο λόγους: για τη θετική αξιολόγηση των τουριστικών προορισμών από την παγκόσμια αγορά και για τη διασφάλιση ότι δεν θα αναδυθεί κάποια εστία υπερμετάδοσης σε νησί, δεδομένης και της δυσκολίας που αυτό συνεπάγεται για τη νοσηλευτική κάλυψη ντόπιων και επισκεπτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή