Το Ισραήλ και η αγωνία των γειτόνων

Το Ισραήλ και η αγωνία των γειτόνων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξέσπασμα βίας των τελευταίων ημερών θέτει τέρμα στην ψευδαίσθηση ότι το «παλαιστινιακό πρόβλημα» έχει λυθεί και ότι η περιοχή θα περάσει ομαλώς σε εποχή συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. Σύντομα θα φανεί εάν οι σημερινές συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων, μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της Χαμάς, θα εξελιχθούν σε γενικευμένη σύρραξη, σε νέα ιντιφάντα που θα εμπλέξει και εξωτερικούς παράγοντες, ή εάν οι πρωταγωνιστές θα μπορέσουν να περιορίσουν τη βία. Ολες οι χώρες της περιοχής εμπλέκονται σε ένα βαθμό, επιδιώκοντας είτε να συμβάλουν στη σταθεροποίηση είτε να εκμεταλλευθούν την ταραχή.

Για τις αραβικές χώρες που πριν από λίγους μήνες εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ (τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο), η σύρραξη προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις κυβερνήσεις τους. Οπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που γειτονεύουν με το Ισραήλ, αυτές θα θέλουν τη γρήγορη εξομάλυνση της κατάστασης. Δυνάμεις, όμως, υπό τον έλεγχο του Ιράν στον Λίβανο και στη Συρία θα επιδιώκουν το αντίθετο. Για την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς, η βία μπορεί να συσπειρώσει τους οπαδούς τους, όμως, αυξάνει τον κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο των πολιτών που συγκρούονται μεταξύ τους σε περιοχές όπου ζουν Εβραίοι και Παλαιστίνιοι.

Οσον αφορά την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ και με αραβικές χώρες (μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία) έχουν αναπτυχθεί σε εντυπωσιακό σημείο. Η Αθήνα, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να επιδιώκει άμεση σταθεροποίηση της κατάστασης. Αντιθέτως, η Τουρκία σπεύδει να εμπλακεί στη σύγκρουση. Επιτιθέμενος στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., ο Ερντογάν εμφανίζει εαυτόν ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων. Την ίδια ώρα, καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν διακρίνεται για τις φιλοϊσλαμικές τάσεις του, μαζί να «δώσουν ένα μάθημα» στο Ισραήλ. Χθες, μάλιστα, ιμάμης εμφανίστηκε σε τελετή στην Αγία Σοφία με σπαθί, καταγγέλλοντας «τη βία των Ισραηλινών εναντίον του τεμένους Αλ Ακσά». Για να ενισχύσει τη θέση του στον ισλαμικό κόσμο, ο Ερντογάν επενδύει στην επιδείνωση της κρίσης. Αλλο ένα δείγμα του επικίνδυνου καιροσκοπισμού που προκαλεί τόσα προβλήματα στην περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή