Χάρης Θεοχάρης: Καλαμαράκια

Χάρης Θεοχάρης: Καλαμαράκια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρης Θεοχάρης: Καλαμαράκια-1H ετυμολογία είναι αβέβαιη. Αλλά εάν εμπιστευθεί κανείς τον κανόνα της παρετυμολογίας του Ουμπέρτο Εκο, που ισχυριζόταν ότι τα ομόηχα έχουν συνήθως και νοηματική συγγένεια, τότε μπορεί το «Γκούφι» να έχει κάποια σχέση με την γκάφα.

Η γκάφα του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ξέχασε το σύνθημα της «γαλάζιας ελευθερίας», μπερδεύοντάς το με το ερντογανικό της «γαλάζιας πατρίδας», θα ήταν τυχαία. Θα ήταν, αν δεν τη συμπλήρωναν τα χάχανα που πιστοποίησαν τη συνάφεια της γκάφας με την έκδηλη υπουργική goofiness. Είχε προηγηθεί το κρέμασμα του υπουργού στο τσιγκέλι του BBC. Επαναλαμβάνοντας, σαν από μαζοχιστική παρόρμηση, την περυσινή του επίδοση στα βρετανικά media, ο Θεοχάρης προσήλθε αμέριμνος και απαράσκευος στα αμείλικτα σαγόνια μιας άλλης συνεντευξιακής κουλτούρας. Αποτέλεσμα; Ο Γκούφι μεζές.

Οταν πιέστηκε επιμόνως, δεν ήξερε τι να πει για την καθυστέρηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, που δεν καθυστερούν πια. Για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο, ο υπουργός Τουρισμού δεν είχε πρόχειρα τα στοιχεία που ο υπουργός Επικρατείας κράδαινε ως τεκμήριο επιτυχίας, λίγες ώρες αργότερα, στα ελληνικά ΜΜΕ.

Είχε όμως τι να πει απέναντι στους Ελληνες δημοσιογράφους, με φόντο τον ναό του Ποσειδώνος, στο Σούνιο. Το μνημείο είναι, σύμφωνα με την υπουργική γλώσσα, «εξαιρετικό θέαμα» και δείχνει τη «διαχρονικότητα της Ελλάδας». Επαναλαμβάνοντας το άτοπο μιας εκστρατείας τουριστικής προβολής που απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό ακροατήριο, ο υπουργός έκανε το σλόγκαν που φιγουράριζε μπροστά του να μοιάζει σαν απειλή: έλεγε «ανοίγουμε πανιά», ενώ ήταν ήδη προφανές ότι για τον ελληνικό τουρισμό θα ήταν προτιμότερο αν ο καρατερίστας που βρισκόταν στο βήμα έμενε κάπου αγκυροβολημένος. Αναλόγως προς τη διαχρονικότητα των θεοχάρειων παρατράγουδων, το σοβαρό ερώτημα παραμένει: Συνιστά η συσσώρευση πρωτοκόλλου επί πρωτοκόλλων «υγειονομική θωράκιση»; Δεν είναι ακριβώς η ίδια γραφειοκρατία που πέρυσι αποδείχθηκε ατελέσφορη στο να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα από εισαγόμενα κρούσματα;

Το 2021 δεν είναι 2020. Φέτος έχουμε όντως δυνατότητα θωράκισης, χωρίς εισαγωγικά. Είναι η επιχείρηση που ο Θεοχάρης δεν μπόρεσε να εκστομίσει. Τα εμβόλια.

Ενισχύεται, έτσι, το παράδοξο: η επιτυχία της τουριστικής περιόδου μοιάζει σήμερα να εξαρτάται όχι τόσο από σποτάκια που ζουμάρουν σε πιάτα με τηγανητά καλαμαράκια, όσο από μια καμπάνια προς τα μέσα. Η αποφυγή υγειονομικών παρενεργειών του τουρισμού εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης να πείσει πρωτίστως τον νησιωτικό πληθυσμό να εμβολιασθεί. Αυτή η εκστρατεία δείχνει –παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα– να προσκρούει σε ένα τείχος δισταγμών, λίγο μετά το 50% του πεπεισμένου πληθυσμού. Οι περισσότερες κυβερνήσεις αναρωτιούνται πώς πρέπει να σπάσουν αυτό το τείχος. Η δική μας ξέρει τουλάχιστον τι δεν πρέπει να κάνει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή