Θεωρείο (16/05/21)

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο όριο της αυτοδυναμίας

Καθολική κυριαρχία της Ν.Δ., με άνοιγμα της ψαλίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα. Οπως μου μετέφερε δημοσκόπος, το κυβερνών κόμμα παρουσίασε σοβαρή κάμψη τον Μάρτιο, ειδικά στους ποιοτικούς δείκτες, την οποία όμως τώρα όχι μόνο δείχνει να έχει ξεπεράσει, αλλά σκαρφαλώνει σε ποσοστά που φθάνουν σχεδόν τα περυσινά την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή με αναγωγή ξεπερνούν το 40%, κάτι που σημαίνει πως εάν είχαμε εκλογές αυτή τη στιγμή, η Ν.Δ. θα φλέρταρε με την αυτοδυναμία ακόμη και στις πρώτες με απλή αναλογική.

Στη Μακεδονία

Τα ποσοστά της Ν.Δ. γίνονται ακόμη μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αρκετούς νομούς αγγίζουν πάνω από το 45%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε πιο χαμηλά ποσοστά, ακόμη και από αυτά που έλαβε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δημιουργώντας αυτό που εύστοχα έχει πει ο Βαγγέλης Βενιζέλος «Δημοκρατία του 1,5 κόμματος». Ο έμπειρος δημοσκόπος, πάντως, που μου μετέφερε τη μέτρηση, μου επισήμανε και το μεγάλο «αγκάθι»: σε τέτοια ποσοστά –που δεν είναι συνηθισμένα, αλλά έχουν εμφανιστεί ξανά σε δημοσκοπήσεις– υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να επικρατήσει η αλαζονεία, η οποία εάν εμφανιστεί και γίνει αντιληπτή τιμωρείται σχεδόν πάντα.

«Οχι» σε εκλογές

Επειδή, όμως, αυτές τις δημοσκοπήσεις προφανώς και τις ξέρει και το Μαξίμου, θέλω να σας προλάβω: δεν αποτελούν δέλεαρ για πρόωρες εκλογές. Ο Μητσοτάκης, όπως έχει ξαναγράψει η στήλη, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση «μονές» εκλογές. Ολη η στρατηγική της Ν.Δ. είναι διπλών εκλογών και ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες όταν κρίνει πως ευνοείται το σύνολο του σχεδιασμού του.

Αναζητουν Αργολιδείς

Ενα από τα πιο αδύναμα ψηφοδέλτια πανελλαδικά στις τελευταίες εκλογές για τη Ν.Δ. ήταν στην Αργολίδα. Το αποτέλεσμα ήταν σε ένα νομό όπου η Κεντροδεξιά έχει δυνατότητες για πολύ ψηλά ποσοστά να «κρατηθεί» στο 43,4% και να εκλεγεί εύκολα ο Γιάννης Ανδριανός, που ως παλαιότερος δεν απειλήθηκε από κανέναν. Ο βουλευτής ωστόσο δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο του, καθώς δεν παρεμβαίνει ούτε στα μίντια ούτε στη Βουλή και γενικά είναι άφαντος. Το Μαξίμου θέλει να ενισχύσει τον νομό και ήδη υπάρχουν φήμες για νέες υποψηφιότητες. Η μία είναι η Βίκυ Φλέσσα, η γνωστή δημοσιογράφος, που κατάγεται από το Αργος, ενώ «παίζει» ακόμη και το όνομα του γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου με καταγωγή από το Ναύπλιο. Υπάρχει όμως και ένα πρόσωπο-έκπληξη. Η Λίνα Παπαδάκη, άλλοτε στενή συνεργάτις του Σταύρου Θεοδωράκη, με ερείσματα και στη Ν.Δ. και στην Κεντροαριστερά, είναι γέννημα θρέμμα του Τολού. Και πολλοί λένε πως θα αποτελούσε μια καλή υποψηφιότητα για την Αργολίδα.

Κοινό συνέδριο

Φεύγω από τη Ν.Δ. και πάω στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού Σάντσεθ με την πρόεδρο Φώφη στις αρχές της εβδομάδας είχε είδηση που δεν έγινε γνωστή. Οι δυο τους συμφώνησαν για την από κοινού διοργάνωση μιας διάσκεψης με θέμα τον ρόλο και την προοπτική της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πως η πραγμάτωση ενός τέτοιου συνεδρίου θα αποτελέσει σαφές μήνυμα και στον Τσίπρα πως το σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα είναι… ένα.

Το παράπονο του Σάντσεθ

Αλλο ένα άγνωστο παρασκήνιο από το Φόρουμ είναι το παράπονο του Ισπανού κατά το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Σάντσεθ έδειξε ιδιαίτερα ενημερωμένος για την κακή άποψη της ελληνικής κοινής γνώμης για την κυβέρνησή του, που τη θεωρεί φίλα προσκείμενη στην Αγκυρα. Για τη συγκεκριμένη άποψη, μάλιστα, είχε ενοχληθεί και ο Ισπανός πρέσβης, που ενημέρωσε αρμοδίως τη Μαδρίτη. Ο Μητσοτάκης απάντησε διπλωματικά, λέγοντας πως το θέμα με την Τουρκία είναι πολύ σοβαρό εξ ου και υπάρχει μεγάλη… ευαισθησία.

Και η πραγματικότητα

Παρά τα παράπονά του, πάντως, ο Σάντσεθ επιβεβαίωσε τα καλά αισθήματά του για την Αγκυρα, καθώς κατά τη συζήτηση δεν έδειξε να έχει διάθεση να θέσει το θέμα των εξοπλισμών στη βάση που θέλει η Αθήνα.

Εύσημα στον Χριστόπουλο

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου από τον γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλο, καθώς ο τομέας με τον οποίο ασχολείται λαμβάνει διαρκώς τα εύσημα. Δεν θα απέκλεια μάλιστα σε έναν ανασχηματισμό να τον δούμε και πιο ψηλά, όπως υφυπουργό. Και ένα ντεσού της πορείας του: ο Χριστόπουλος μαζί με τον γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον Κυριάκο Πιερρακάκη αποτελούσαν μια αδιάσπαστη τριάδα στη διαΝΕΟσις.

Μυστική αποστολή

Ο Τσίπρας, να ξέρετε πολύ πριν ανέβουν στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι της Γερμανίας, είχε ρίξει δίχτυα προς την πλευρά αυτή. Τη μυστική αποστολή είχε αναλάβει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος προσέγγισε τους Πρασίνους. Αρχικά μαθαίνω πως η προσπάθεια απέτυχε, αλλά είναι βέβαιο πως θα επανέλθει, καθώς ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει δικτυωθεί καλά στις Βρυξέλλες και έχει… άκρες.  

Σταθερός

Για όσους δεν το πρόσεξαν, ο Αντώνης Σαμαράς με την παρέμβασή του εντός της εβδομάδας σε συζήτηση που διοργάνωσε το think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Wilfried Martens Center, με θέμα «Ζωτικά ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης», επανέφερε την παλιά θεωρία του Χρύσανθου (ένας είναι ο Χρύσανθος) περί δύο άκρων. Σε μία αποστροφή του ανέφερε πως υπάρχουν θεσμοί που «διατρέχουν τον κίνδυνο να διαβρωθούν από ομάδες της αυταρχικής Ακροδεξιάς που υπονομεύουν τη δημοκρατία ή της “πολιτικά ορθής” Ακροαριστεράς που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή». Σαφές.

Κλείδωσε

Στην τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, κλείδωσε και η στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπο του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης. Θυμίζω πως στις τελευταίες εκλογές η Πειραιώς είχε στηρίξει Ταχιάο, ο οποίος «δεν το έχει», καθώς μετά τον δήμο δεν εξελέγη ούτε βουλευτής.

Κινητικότητα

Σας έχω ξαναγράψει πως υπάρχει κινητικότητα στο παρασκήνιο της Ιεραρχίας για την πιθανή διαδοχή του κ. Ιερωνύμου, όταν και εάν ο Αρχιεπίσκοπος αποφασίσει να εγκαταλείψει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Θα σας πω και ποιοι συζητούνται. Ο πρώτος είναι ο Σύρου Δωρόθεος (φωτ.) και έπεται ο Μεσογαίας Νικόλαος, αμφότεροι με ισχυρά ερείσματα. Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος είναι βέβαιο πως θα έχει τη στήριξη του συμπατριώτη του Αντώνη Σαμαρά και ενός σκληρού δεξιού μπλοκ. Στο κάδρο τελευταία έχει μπει και ο Πατρών Χρυσόστομος. Πρόκειται για έναν μετριοπαθή ιεράρχη με αναφορές όχι μόνο στην Αχαΐα, αλλά σε όλη την Πελοπόννησο καθώς κατάγεται από την Αρκαδία, ενώ από τη νέα γενιά ισχυρότερος μοιάζει ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή