Θεωρείο (18/05/21)

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτόνομη κάθοδος

Αναζητώντας στοιχεία για τους Πράσινους, που έχουν έλθει στο προσκήνιο λόγω Γερμανίας, έπεσα πάνω σε μία… Ελληνίδα. Η γενική γραμματέας της Ευρωομάδας των Πρασίνων και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος λέγεται Βούλα Τσέτση και εκπροσωπεί μια ομάδα 75 ευρωβουλευτών από όλη τη Γηραιά Ηπειρο. Οι εν Ελλάδι Πράσινοι πάντως, που δεν έχουν πετύχει μέχρι σήμερα κάτι πολιτικά, ετοιμάζονται να εκμεταλλευθούν το μομέντουμ που πάει να διαμορφωθεί και να κατέλθουν αυτόνομα στις επόμενες εκλογές και όχι με κάποια συνεργασία, όπως έκαναν τις δύο τελευταίες φορές που συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περιοδείες

Να γυρίσει όλη τη χώρα μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η λήξη της καραντίνας και η έλευση του θέρους βοηθούν στην επιστροφή της επαφής με τους πολίτες. Ο Κυριάκος θα ξεκινήσει αυτόν τον άτυπο γύρο της Ελλάδας από τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, όπου θα δώσει το «παρών» στα εγκαίνια του νέου τερματικού του αεροδρομίου «Μακεδονία», ενώ στα τέλη του μήνα θα βρεθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Αστυπάλαια, στο νησί με την εμβληματική επένδυση της VW. Αρκετοί εισηγούνται στον πρωθυπουργό πως στο πρόγραμμα περιοδειών πρέπει να μπει σύντομα και η Αχαΐα, από τους λίγους νομούς που η Ν.Δ. ήλθε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Koινό μήνυμα

Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας χθες και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία έστειλε σύσσωμη σχετικά μηνύματα. Ο Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα υποδέχεται την ημέρα αυτή αγωνιζόμενη για να εκλείψουν οι θλιβερές αιτίες που την καθιέρωσαν, ενώ ο Τσίπρας έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων. Η Γεννηματά ζήτησε να μην υπάρχει καμία ανοχή στις διακρίσεις, ενώ δήλωση για την ημέρα έκανε και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητώντας να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στο περιβάλλον του σχολείου.

Με νηφαλιότητα

Ο Αγγελος Χανιώτης, ο διαπρεπής Ελληνας αρχαιολόγος, κάνει νέα παρέμβαση μετά το κοινό άρθρο Ελλήνων και ξένων προσωπικοτήτων, στο οποίο συμμετείχε, με θέμα την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Ο κ. Χανιώτης σημειώνει πως «η Θεσσαλονίκη υπήρξε για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από την Αθήνα η σημαντικότερη πόλη της Ελλάδας και επί 14 αιώνες ήταν η σημαντικότερη πόλη των Βαλκανίων» και ως εκ τούτου «η πολιτιστική της κληρονομιά δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης». Και προσθέτει πως «δεν υπάρχουν κόκκινα αρχαία και γαλάζιο μετρό» και οι αρχαιότητες που ήρθαν στο φως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «με νηφαλιότητα, συνεργασία όλων των συναφών επιστημών και χωρίς πνεύμα ρεβανσισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή