Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη γενικότερη παιδεία που χαρακτήριζε ηγέτες της Αριστεράς ούτε η σκέψη του να διαθέτει στρατηγικό βάθος. Εχει όμως ανεπτυγμένο το πολιτικό αισθητήριό του. Οσμίζεται το κλίμα και προσπαθεί να προσαρμοσθεί σε αυτό. Το έκανε με επιτυχία την περίοδο 2011-2014. Και σήμερα επιχειρεί να κάνει κινήσεις που θα τον οδηγήσουν έξω από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το κόμμα του λόγω της συμπεριφοράς σημαντικών συνεργατών του. 

Φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί πως, με τις γνωστές πολεμικές ιαχές για απολύσεις και ξεκαθαρίσματα της κρατικής μηχανής, ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα αποκτήσει πλειοψηφικό ρεύμα, όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Εχει κατανοήσει ο τέως πρωθυπουργός πως το κοινό που διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να το πλησιάσει με τον διχαστικό λόγο που εκφέρουν οι συνεργάτες του. Γι’ αυτό και τα ψελλίσματα για τη μεσαία τάξη και η ανάδειξη του Μπάιντεν σε πρότυπο πολιτικού ηγέτη. 

Είναι γνωστό ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι πολιτικός «παντός καιρού». Με μεγάλη ευκολία μεταβαίνει από τον Τραμπ στον Μπάιντεν και από τον Νετανιάχου στη Χαμάς. Με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία μειώνει δραστικά τη φορολογία των εφοπλιστών, αυτός ο αριστερός, που την είχε επιβάλει προηγουμένως η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά. Είναι πολλές οι αναφορές σε παρόμοιες συμπεριφορές που τεκμηριώνουν τον χαρακτηρισμό «παντός καιρού». 

Σήμερα η προσπάθειά του να μετακινήσει το κόμμα του από τα ακρότατα όρια του πολιτεύματος, στα οποία κινείται, στο εσωτερικό του, μοιάζει λίγο με το έργο του Σισύφου. Ενώ αυτός ανεβαίνει την ανηφόρα της προσαρμογής, έρχεται μια δήλωση ενός συνεργάτη του και τον στέλνει ξανά στην αφετηρία. Και αυτό το έργο θα το βλέπουμε συνεχώς, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δεν θέλει ή δεν μπορεί να απομακρύνει όσους συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. 

Ο απλός πολίτης το εκλαμβάνει είτε ως ταύτιση του Αλ. Τσίπρα με τους ακραίους συνεργάτες του είτε ως αδυναμία επιβολής των επιλογών του. Συγχρόνως, δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση πως αυτός αποτελεί το βαρίδι του ΣΥΡΙΖΑ. Η άποψή μου είναι ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Ο συγκεκριμένος ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το βαρίδι για την εξέλιξη του Αλ. Τσίπρα. Πιθανόν κάποια στιγμή να το καταλάβει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή