Σύγκρουση δύο Ελλάδων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά έγκαιρα είχε επισημανθεί από αυτό το βήμα ότι η πορεία του εμβολιασμού και του τουρισμού θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις μετά το φθινόπωρο. Εξακολουθεί να ισχύει, γιατί εμβολιασμός και τουρισμός είναι αλληλένδετα και προς το παρόν η χώρα δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές του τουρισμού. Τα χαμηλά, συγκριτικά με άλλες τουριστικές χώρες, ποσοστά των εμβολιασμένων αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη του τουρισμού σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική συγκυρία, όταν όλες οι κυβερνήσεις θέτουν προδιαγραφές για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών τους, αλλά και την οικονομία τους.

Η παρατηρούμενη απροθυμία των Ελλήνων πολιτών απέναντι στους εμβολιασμούς δεν οφείλεται σε έλλειψη εμβολίων ή σε κακή οργάνωση εμβολιαστικών κέντρων. Υπάρχει επάρκεια εμβολίων και η οργάνωση στα εμβολιαστικά κέντρα είναι θαυμαστή. Στο πεδίο των εμβολιασμών όμως συγκρούονται η Ελλάδα της λογικής και η Ελλάδα του παραλόγου και της οπισθοδρομικότητας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρώτη Ελλάδα έχει την πλειοψηφία και θα επικρατήσει, με κόπο έστω (η πανδημία και οι επιπτώσεις της δεν ανέχονται πάντως ολιγωρίες), αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δεύτερη Ελλάδα είναι πολυπληθής, ακούγεται περισσότερο από όσο της αξίζει και βασίζεται στη χαμηλή παιδεία και στην ασυδοσία. Ασυδοσία του τύπου «κάνω ό,τι γουστάρω, κανείς δεν μπορεί να μου επιβάλει οτιδήποτε, δεν έχω καμία συνέπεια, αλλά έχω πολλά δικαιώματα και μεγάλη προστασία».

Οσοι ενημερώνονται στοιχειωδώς, λειτουργούν με κάποια λογική και συγχρωτίζονται με ανθρώπους ανάλογου φυράματος, σωστά απορούν ή εξοργίζονται με τα άφθονα φαινόμενα παραλογισμού που βλέπουν καθημερινά. Ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα. Την καθορίζουν η αντίδραση με επιχειρήματα-μπούρδες του συνδικαλιστή της ΕΜΑΚ στην απόφαση να εμβολιάζονται υποχρεωτικά τα μέλη της, το υψηλό ποσοστό των υγειονομικών που εξακολουθούν να αρνούνται να εμβολιαστούν (άραγε, η σχετική προκήρυξη πρόσληψης 4.000 υγειονομικών που εξήγγειλε ο Β. Κικίλιας θα προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό τους;), οι δικαιολογίες άλλου συνδικαλιστή της αστυνομίας ότι οι συνάδελφοί του «θέλουν» τον εμβολιασμό τους, αλλά τον πάνε… πίσω πίσω, ο αδελφός φίλου, ετών 82, που αυτός και όλη του η οικογένεια –τα παιδιά γύρω στα 50– δεν εμβολιάζονται γιατί δεν το επιτρέπει ο πνευματικός τους.

Πρόκειται για πραγματικότητα που περιλαμβάνει επίσης την απροθυμία των κατοίκων πολλών τουριστικών προορισμών να εμβολιαστούν, αλλά και τους απερίγραπτους που τάσσονται κατά των τεστ, είτε διαλαλώντας ότι προκαλούν σοβαρές ασθένειες είτε γιατί απειλούν την ελευθερία τους. Είναι δυστυχώς μεγάλη η δεδηλωμένα «ψεκασμένη» Ελλάδα μαζί με τους κρυφοψεκασμένους. Το χειρότερο, όσοι ανήκουν σε αυτήν δεν παίρνουν από ενημερώσεις, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Αν δεν έχουν πειστεί ώς τώρα από την πανδημία, πώς αλλιώς θα πειστούν; Με αυτή την έννοια, ισχύει σε παράφραση η ιστορική φράση Τσίπρα: Ή θα τους τελειώσουμε όλοι μαζί στα εμβολιαστικά κέντρα ή θα μας τελειώσουν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή