Ερασιτέχνες δολοπλόκοι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν κάποιων σκανδαλιστικών λεπτομερειών, από την κατάθεση Καλογρίτσα στην Προανακριτική δεν μάθαμε, μέχρι στιγμής, κάτι πέραν των όσων ήδη γνωρίζαμε. Για την ύπαρξη ποινικών ευθυνών, γιατί αυτό διερευνά η προανακριτική επιτροπή, δεν έχει προκύψει κάτι που να τις τεκμηριώνει πειστικά. Εννοείται πως οι πολιτικές ευθύνες είναι και αυταπόδεικτες και σημαντικές. Εγινε αυτό που άλλοι το γνώριζαν και άλλοι το υποψιάζονταν. Προσπάθησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει την ενημέρωση, καθώς ερμήνευε με λάθος τρόπο την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επί σαράντα χρόνια. Δεν ήταν τα ΜΜΕ που εδραίωσαν αυτή την εξουσία, αλλά ένα πολύπλοκο σύστημα στο οποίο βεβαίως συμμετείχαν και τα ΜΜΕ, όχι όμως στις διαστάσεις που εκτιμούσε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κοινωνικές εντάσεις και οι συγκρούσεις δεν διαμορφώνονται από τα ΜΜΕ, αλλά από τις πολιτικές. Αδιάψευστη απόδειξη το γεγονός πως όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στήριξαν το «Ναι» στο δημοψήφισμα κι όμως επικράτησε πανηγυρικά το «Οχι». Η κοινωνική δυναμική δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να ακυρωθεί από εκδότες ή καναλάρχες. 

Απόρροια αυτής της απλοϊκής προσέγγισης της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εμπλοκή του κ. Καλογρίτσα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και η δαιδαλώδης διαδρομή του χρήματος, το οποίο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πού κατέληξε. Βέβαια η Προανακριτική, ακολουθώντας τη διαδρομή του, αν το θέλει, μπορεί να διαπιστώσει τον τελικό αποδέκτη. Το ερώτημα που απασχολεί, σε πολιτικό επίπεδο, είναι αν συμμετείχε στον σχεδιασμό και ο τότε πρωθυπουργός. Αυτονοήτως ναι. Δεν μπορεί τέτοιες αποφάσεις να τις έλαβε μόνο μια ομάδα συνεργατών του, έστω στενών. Ενδεχομένως, που είναι και το πιο πιθανό, να μη γνώριζε τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού, οι οποίες όμως, αν τελικά αποδειχθούν, να τεκμηριώσουν τις ποινικές ευθύνες. Δεν γνωρίζω αν η υπόθεση Καλογρίτσα θα βλάψει πολιτικά κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Συναθροιζόμενη όμως με τη σκευωρία Novartis, η οποία είναι τόσο στην πολιτική όσο και στην ποινική διάστασή της πολύ πιο σοβαρή υπόθεση, καθώς οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις τους πρόσβαλαν βασικούς θεσμούς του πολιτεύματος, μαρτυρά την ολοκληρωτική αντίληψη που είχε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία. Το ότι απέτυχαν και στις δύο περιπτώσεις δεν αναιρεί το γεγονός ότι προσπάθησαν. Ηταν ερασιτέχνες δολοπλόκοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή