Κώστας Τασούλας: Αντάρτες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κώστας Τασούλας: Αντάρτες-1Τι να την κάνουμε τη Βουλή στην πανδημία; Να την κλείσουμε. Αν δεν την κλείσουμε, τότε να μη νομοθετούμε· να ασκούμε μόνο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αν είναι, όμως, να νομοθετούμε, τότε να μπουκάρουμε όλοι μέσα.

Στις τρεις προτάσεις συνοψίζεται η διακύμανση των απαντήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα πώς πρέπει να λειτουργεί η Βουλή σε καιρό πανδημίας. Η πρώτη απάντηση –όπως διατυπώθηκε από εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διάσκεψη των προέδρων πέρυσι τον Μάρτιο– ήταν η πλήρης αναστολή του κοινοβουλευτικού βίου. Η δεύτερη, λίγους μήνες αργότερα, ήταν η αξίωση να μην καταθέτει η κυβέρνηση νομοσχέδια άσχετα με την πανδημία. Η τρίτη ήταν το χθεσινό διάβημα διά του οποίου ο Τσίπρας εξήγγειλε ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα παρίστανται ακτιβιστικά στις συνεδριάσεις.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς τους συμβολισμούς μιας τέτοιας κίνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα έδινε την εντύπωση ότι βάζει το κομματικό παίγνιο πάνω από τη δημόσια υγεία, αψηφώντας πρώτη τους υγειονομικούς περιορισμούς – που δεν επιτρέπουν την αυτοπρόσωπη παρουσία περισσότερων από 50 βουλευτών στην Ολομέλεια.

Ο ακτιβισμός θα ήταν τόσο βάναυσος που έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούσαν ότι ο Τσίπρας δεν θα αναλάβει αυτή τη φορά το ρίσκο. Το είπε, αλλά δεν θα το κάνει, γιατί είναι σε θέση να αντιληφθεί τις παρενέργειες από το να εμφανιστεί η κοινοβουλευτική του ομάδα σαν ασκέρι υγειονομικών ανταρτών.

Πόσο όμως έχει κινδυνεύσει η δημοκρατία από την πανδημία; Ο πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας χθες στον Τσίπρα, έφερε ως ζωντανό παράδειγμα το συζητούμενο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Η συζήτηση επεκτάθηκε σε δύο ημέρες γιατί είχαν εγγραφεί 70 ομιλητές. Ο μέσος όρος ομιλητών ανά νομοσχέδιο εφέτος ήταν 51 – αριθμός που υπερβαίνει τη συμμετοχή στις προ πανδημίας κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις. Ενδεικτικά, η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κράτησε τρεις ημέρες. Μίλησαν 168 βουλευτές.

Η κατά Τσίπρα «κακοποιημένη» δημοκρατία είναι πολλή δημοκρατία – λαλίστερη της προκορωναϊκής. Το ερώτημα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ξανά να πολιτικοποιήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο βουλευτήριο;

Επειδή, λένε, έχει ανάγκη ενός αντιπερισπασμού, τώρα που βρίσκεται στριμωγμένος με την προανακριτική. Πρόκειται για την εύκολη, συγκυριακή απάντηση. Ακόμη και αν δεν υπήρχε η προανακριτική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πάλι ανάγκη να κυνηγήσει τον ίσκιο μιας εκτροπής. Θα είχε ανάγκη να λέει ότι έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που προσπαθεί να περάσει την κατάργηση του οκταώρου κάτω από τα ρολά ενός κλειστού Κοινοβουλίου. Είπαμε. Η ομαλότητα δεν ήταν ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Γι’ αυτό την ανωμαλία, αν δεν τη βρει, τη φτιάχνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή