Θέμα παιδείας ή ευήθειας;

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παπανδρεϊσμός ανέδειξε τον Κοσκωτά. Ηταν μια επιτυχημένη επιχείρηση Τύπου η οποία, πριν καταρρεύσει με τον πάταγο της διαπλοκής, πρόλαβε να διαγράψει την πορεία της. Ο Κοσκωτάς, εξάλλου, πριν συμπράξει με την παπανδρεϊκή αυλή, είχε αποδείξει την επιχειρηματική του ευστροφία. Κατάφερε να αγοράσει μια τράπεζα πληρώνοντας τον πωλητή με τα λεφτά της, με τη βοήθεια μιας άλλης κρατικής τράπεζας. Απορίας άξιον τι χρειαζόταν η αυλή των Παπανδρέου τον Κοσκωτά. Ο άναξ και το περιβάλλον του είχαν με το μέρος τους σχεδόν όλες τις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. Ηθελαν να αυτονομηθούν από τους παραδοσιακούς πυλώνες τους; Αν μη τι άλλο, η διαπλοκή τότε είχε και πολιτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Υποθέτω ότι αυτό ζήλεψε ο κ. Παππάς όταν πήρε την απόφαση να φτιάξει τον συριζαίο Κοσκωτά. Αφού ο Τσίπρας μπορούσε να μιμηθεί τόσο καλά το πρότυπό του, ακόμη και τον τόνο της φωνής, ο Παππάς θα του προσέφερε τις υπηρεσίες του αντ’ Αυτού. Το σχέδιο ήταν μεγαλοφυές – έτσι τουλάχιστον πίστευαν. Θα περιόριζαν τον αριθμό των καναλιών σε τέσσερα, εκ των οποίων το ένα θα ήταν δικό τους. Τι στην ευχή, ακόμη και αν έβαζαν την Ακριβοπούλου σε πρωινάδικο απέναντι στη Μενεγάκη, κάποια ακροαματικότητα θα την κέρδιζαν. Απορίας άξιον. Αφού είχαν κοτζάμ ΕΡΤ στη διάθεσή τους, γιατί δεν στηρίζονταν σε αυτήν; Προφανώς, δεν τους πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι για να είναι επιτυχημένη η προπαγάνδα χρειάζεται και κάποια πολιτική να την υποστηρίζει. Διότι προπαγανδιστικούς μηχανισμούς διέθεταν ακόμη και αν δεν είχαν δικό τους κανάλι.

Διαβάζοντας όσα μεταδίδονται από την προανακριτική τόσο περισσότερο πείθομαι ότι, εν τέλει, αυτό που μέτρησε ήταν η διάθεσή τους να μιμηθούν τον παπανδρεϊσμό. Το ερώτημα είναι τι στην ευχή γύρευαν οι μεγιστάνες Χουρί, οικογένεια σεΐχηδων του Λιβάνου, με τον Καλογρίτσα και τα βοσκοτόπια του. Ομως το ποσό είναι τέτοιο που υποθέτω ότι θα το πρόσφεραν χωρίς να το πολυσκεφτούν. Αν είναι τόσο φτηνή η πολιτική εξουσία στην Ελλάδα, γιατί να μη δοκιμάσεις; Ομως, αποδείχθηκε πως εκτός από φτηνή, είναι άχρηστη. Ευτυχώς για τη δημοκρατία μας, δυστυχώς για τον κ. Παππά και την παρέα του. Διότι αυτή η υπόθεση συμπυκνώνει την πορεία της πενταετίας. Ξεκίνησαν με το όραμα ενός καθεστώτος που θα αντέγραφε τον παπανδρεϊσμό και τελικά κατέληξαν να παλεύουν να φτιάξουν ένα καθεστώς για να βολέψουν την παρέα τους. Τι άλλο θα ήταν το κανάλι; Νομίζουν ότι η δημοκρατία λειτουργεί έτσι όπως λένε τα εγχειρίδια των κομματικών ΤΕΙ; Είναι ζήτημα παιδείας ή ευήθειας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή