Τζιοβάνι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τον πρόωρο θάνατό του, το 1985, ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας Ιταλο Καλβίνο ετοίμαζε ένα βιβλίο με αφηγήματα, με θέμα τις πέντε αισθήσεις. Πρόφτασε και έγραψε μόνο για τρεις, την όσφρηση, τη γεύση και την ακοή, που συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο με τον τίτλο «Κάτω απ’ τον Ιαγουάρο Ηλιο» (εκδ. Αγρα, σε μετάφραση του επίσης πρόωρα χαμένου Ανταίου Χρυσοστομίδη). 

Οπως σχολιάζει ο Ανταίος Χρυσοστομίδης στη δεύτερη από αυτές τις ιστορίες που φέρει τον τίτλο του βιβλίου, «τα αζτέκικα αγάλματα που απεικονίζουν φρικώδεις ανθρωποθυσίες πλέκονται με τις δυνατές γεύσεις της μεξικάνικης κουζίνας, υπαγορεύοντας στον πρωταγωνιστή και στη γυναίκα του περίεργους συνειρμούς ανάμεσα στην ανθρωποφαγία και τον πόθο, ανάμεσα στις γεύσεις και την ερωτική συνενοχή». 

Ο Καλβίνο εμπνεύστηκε την ιστορία από τους μύθους των Αζτέκων. Σύμφωνα με αυτούς, οι θεοί δημιούργησαν και κατέστρεψαν τον κόσμο τέσσερις φορές. Κάθε κόσμος ήταν ένας Ηλιος και κάθε Ηλιος είχε το όνομα μιας από τις ημέρες του ιερού ημερολογίου, το οποίο ήταν γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αμερικής. Ο πρώτος κόσμος ονομάστηκε ο Ηλιος του Ιαγουάρου.

«Ο Ηλιος του Ιαγουάρου» είναι και η ονομασία ενός εστιατορίου στη Ρόδο που ανήκει στον Ιταλό σεφ Τζιοβάνι Σκαράτζι. Μαθαίνουμε ότι είναι πολύ καλό εστιατόριο. Το βέβαιο είναι ότι μας είναι εξαιρετικά συμπαθής ο Τζιοβάνι, αν κρίνουμε από το πέρασμά του από το ριάλιτι σόου «Master Chef».

Το ότι καταφέρνουμε να συνδυάσουμε ένα ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης με τον Καλβίνο ή με τους κοσμολογικούς μύθους των Αζτέκων το λες και κατόρθωμα.  

Ομως δεν είναι δικό μας το κατόρθωμα αλλά του Τζιοβάνι Σκαράτζι. Την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από ένα τεχνικό λάθος, αποχώρησε από το σόου. Ηταν από τις πλέον (μελο)δραματικές αποχωρήσεις, κυρίως όμως το όλο θέαμα είχε κάτι εξαιρετικά πολιτισμένο χωρίς να πάσχει από τον γνωστό ποζάτο καθωσπρεπισμό που συνήθως πάσχουν οι (έτσι κι αλλιώς απειροελάχιστες) πολιτισμένες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης. 

Ο ίδιος ο Τζιοβάνι αντέδρασε με τον γνωστό ψύχραιμο αλλά και ζεστό, ανθρώπινο τρόπο στον οποίο είχε συνηθίσει τους τηλεθεατές. Οι τρεις σεφ-παρουσιαστές (Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης και Λεωνίδας Κουτσόπουλος) εξέφρασαν τον σεβασμό τους στο πρόσωπό του (έχουν όλοι συμβάλει καθοριστικά στο να είναι το σόου αξιοπρεπές, ενδιαφέρον και με χιούμορ). 

Ο δε φιλοξενούμενος σεφ της βραδιάς, ο Μανώλης Παπουτσάκης, έβγαλε μια σπάνια γενναιοδωρία, μίλησε με ωραία ελληνικά, δείχνοντας πόσο πολύτιμο είναι ο επιτυχημένος άνθρωπος να είναι και χορτασμένος μέσα του.

Ισως, εντέλει, όλα να οφείλονται στην ευγενή τέχνη της μαγειρικής ή, αλλιώς, στο μεγαλείο των αισθήσεων, εν προκειμένω της γεύσης. Ο Καλβίνο θα ήταν μάλλον ευχαριστημένος με τον συμπατριώτη του και την επιλογή του να ανοίξει στην Ελλάδα εστιατόριο με αυτή την ονομασία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή