Σε απογοητεύσαμε Μπιλ;

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζεύγος Γκέιτς αποφάσισε, μετά 27 χρόνια γάμου, να πάρει διαζύγιο. Η είδηση σταματάει εκεί. Μια προσωπική απόφαση που αφορά το ζευγάρι και τα παιδιά του, την πενταμελή οικογένεια Γκέιτς. Για κάποιον όμως ανεξήγητο λόγο έχουμε πάρει την απόφαση ενός ζευγαριού προσωπικά. Χωρίζουν και έκτοτε φταίνε. Σφάλλουν εκείνοι επειδή εμείς δεν το βλέπαμε να έρχεται, δεν μας αποκάλυψαν τα αίτια του χωρισμού, είναι ύποπτοι φιλάνθρωποι. Εκείνος ειδικά οφείλει να λογοδοτήσει καθώς μας εξαπάτησε, δεν ήταν τελικά ο σπασίκλας που άφηνε να εννοηθεί. Ευθύνεται, μεταξύ άλλων, γιατί φλέρταρε αδέξια και ταξίδευε επιτήδεια, ιδιωτικά. Ορίστε μας, κανένας σεβασμός προς τις γυναίκες και το περιβάλλον.

Τον φαντάζομαι, εδώ και δύο εβδομάδες, να σουλατσάρει στο σπίτι του που ονομάζεται Xanadu. Να ξεφυλλίζει τα χειρόγραφα σημειωματάρια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, να βουτάει στη θάλασσα, να διαβάζει, να παίζει γκολφ με μια σκέψη στο μυαλό του: «Πόσο πιο χαζό απ’ όσο υπολόγιζα είναι τελικά το ανθρώπινο είδος». «Δεν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι δεν σας χρωστάω;». Φοβάμαι ότι θα αποσύρει την τεχνολογία και θα διαλύσει το ίδρυμα. Ολα τα χρήματα για τις φιλανθρωπίες είτε θα τα κληρονομήσουν τα παιδιά του, είτε θα τα θάψει στους κήπους των σπιτιών του. «Δεν σας αξίζει» θα συλλογίζεται, «καλύτερα θαμμένα και ξεχασμένα».

Η ερώτηση «Γιατί χώρισαν;» έπεται πάντα της είδησης. Στις συναντήσεις στη Microsoft έλεγε στους συνεργάτες του: «Αυτή είναι η πιο ηλίθια ιδέα που έχω ακούσει στη ζωή μου». Τώρα θα λέει: «Αυτή είναι η πιο ηλίθια ερώτηση που έχω ακούσει στη ζωή μου». Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι εάν έχουμε πολυάριθμα πολυτελή ακίνητα για να πηγαινοερχόμαστε και αρκετά χρήματα για να αγοράζουμε αενάως οτιδήποτε, τότε η ζωή μόνο ευχάριστη μπορεί να είναι. Διερωτώμεθα πόσο δύσκολος μπορεί να είναι ένας γάμος όταν οι δύο σύζυγοι είναι θωρακισμένοι μέσα σε προνόμια που τους δίνουν τη δυνατότητα να μη βλέπει ποτέ ο ένας τον άλλον. Ομως, ένα διαζύγιο είναι ο μεγάλος, ίσως ο μεγαλύτερος, εξισορροπιστής. Αποδεικνύει ότι υπάρχουν προβλήματα που ούτε τα χρήματα δεν μπορούν να λύσουν και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε καν σε ένα ευχάριστο και διαφορετικό κάθε φορά περιβάλλον. Το θλιβερό δυστυχώς τεκμηριώνεται. Ακόμα και οι γάμοι υψηλής νοημοσύνης είναι εκτεθειμένοι στην επανάληψη. Η διανοητική διέγερση δεν αποκρούει τη συνήθεια. Η πλήξη καταλύει.

Κατόπιν ήρθαν οι κατηγορίες για τη φιλανθρωπία. Οι καχύποπτοι αναρωτήθηκαν για τα κίνητρα. Μα ακόμα και οι εγωιστικότεροι των λόγων να συντρέχουν στο να δοθούν –ή να επιστραφούν σύμφωνα με τους ανοιχτόμυαλους– 50 δισ. στην κοινωνία για την πάταξη της μαλάριας, την εξαφάνιση της πολιομελίτιδας ή την επιτάχυνση της εφεύρεσης του εμβολίου κατά της COVID, η συνεισφορά από μόνη της δεν αρκεί;

Αργότερα, φυσικά, ήρθαν οι σεξιστικές μομφές. Ο Μπιλ δεν σεβόταν αρκετά τις γυναίκες. Τη Μελίντα την «καπέλωνε» στις συνεδριάσεις. «Είμαστε ισότιμοι συνέταιροι» δήλωσε από την αρχή και της πρόσφερε ένας παρεμφερές όμορο γυάλινο γραφείο. Δεν έμεινε στα λόγια. Ενθάρρυνε και χρηματοδότησε τα ενδιαφέροντα της συζύγου του για την ενδυνάμωση των γυναικών και των παιδιών. Οταν αποδεσμεύθηκε από τη Microsoft συνόδευε τα παιδιά στο σχολείο, έβγαζε τα σκυλιά βόλτα και έπλενε με τη σειρά του τα πιάτα. Επί του πρακτέου, δεν αντιλαμβάνομαι πώς ένας σύζυγος που οικειοθελώς δεν προέβη σε προγαμιαίο συμβόλαιο και προίκισε τη σύζυγο κατά την αποχώρηση με 68 δισ. μπορεί παράλληλα να απαξιώνει.
Τέλος, ήρθε το παρελθόν. Νεανικές επισκέψεις σε στριπτιζάδικα, οδήγηση χωρίς δίπλωμα, γυμνές βουτιές σε πισίνες, συνάντηση με τον Επσταϊν, εξωσυζυγική σχέση, ιδιωτικά αεροπλάνα, φλερτ στο γραφείο. Ολα αυτά με κάνουν να τον συμπαθώ ακόμα παραπάνω. Δεν είναι ρομπότ του software και του αλτρουισμού. Είναι ένας άνθρωπος με τις πτυχές του. Φλερτ στο γραφείο; Η διακριτικότητά του θα έπρεπε να εγκωμιαστεί. Τι νομίζουμε; Οτι ο μόνος τόπος που αρμόζει εκείνος να φλερτάρει είναι κοστουμαρισμένος στο οικονομικό συνέδριο του Νταβός; Ιδιωτικά αεροπλάνα; Ελάτε τώρα, θα ήμασταν υποκριτές αν κατακρίναμε. Πρέπει να υπάρχουν και θετικά στο να είσαι δαχτυλοδειχτούμενος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος. Η χαρά του να ξοδεύεις όπου θέλεις και να μη σπαταλάς χρόνο.

Το κάθε δευτερόλεπτο μετράει για τον άνθρωπο που χωρίζει τον χρόνο του σε πεντάλεπτα. Μένω μόνο με την απορία, πώς καλύπτει χρονικά τις αποστάσεις ανάμεσα σε πέντε σπίτια; Θα έχει βρει τον τρόπο, κάτι παραπάνω ξέρει. «Τι σας κρατάει ξύπνιο το βράδυ;», τον είχαν ρωτήσει. «Η σκέψη μιας πανδημίας», είχε απαντήσει. Κάποιος που προβλέπει το μέλλον, γνωρίζει βάσιμα ότι η μόνη βεβαιότητα είναι οι μεταβολές. Μια περίοδο σταθερότητας τη διαδέχεται πάντα η αλλαγή. Μια αλλαγή είναι το άγνωστο. Το ανοίκειο είναι πρόκληση, θετική για την ανάπτυξη. Εμπεριέχει πίστη, ελπίδα και αυτοπεποίθηση. Είκοσι επτά χρόνια μαζί, τρία παιδιά, εκατομμύρια σωσμένες ζωές. Ενας θρίαμβος συνεργασίας.

* Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και μένει στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή