Θεωρείο (23/05/21)

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετακινήσεις από το Μαξίμου

Συζητείται έντονα πως τουλάχιστον δυο-τρία στελέχη που «κατοικούν» σήμερα στο Μαξίμου στον επόμενο ανασχηματισμό θα πάρουν χαρτοφυλάκιο υπουργού. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτός ο ανασχηματισμός. Σας έλεγα και την περασμένη εβδομάδα πως οι ημερομηνίες είναι δύο: είτε εντός του θέρους ώστε η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου να βρει την κυβέρνηση με νέο αέρα, είτε προς τα τέλη του χρόνου οπότε θα είναι καθαρά εκλογικός ανασχηματισμός. Το τι από τα δύο θα ισχύσει θα φανεί σε μεγάλο βαθμό στα τέλη Ιουνίου.  

Νέα πρόταση για τα αεροδρόμια

Εντός της εβδομάδας μαθαίνω πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης του Υπερταμείου θα καταθέσει νέο σχέδιο για την αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, που εδώ και καιρό βαλτώνει στα συρτάρια. Οπως φαίνεται πάντως η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, καθώς εντάσσεται σε μία ευρύτερη κινητοποίηση της κυβέρνησης με σκοπό να πατηθεί το γκάζι στις αποκρατικοποιήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν πιθανότατα εντός της εβδομάδας στη διοικητική πυραμίδα του ΤΑΙΠΕΔ. 

Τι συνέβη στο ΜΙΕΤ 

Αφού η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απέπεμψε για μια σειρά λόγων την προηγούμενη διοίκηση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, προκήρυξε μεγάλο διαγωνισμό για την εύρεση νέου διευθυντή μέσα από μεγάλη διαδικασία εταιρείας. Φτάνοντας στην τελική πεντάδα επιλογής προσώπων, η Εθνική υπαναχώρησε αιφνιδίως από τη διαδικασία που προκήρυξε και όπως φαίνεται αποφάσισε να επιβάλει μία προσωρινή λύση «παγώνοντας» προσώρας τις διαδικασίες. Προσωρινή διοίκηση θα ασκεί η έμπειρη Ασπασία Λούβη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΙΕΤ και της επιτροπής που συμμετείχε στην αξιολόγηση των προσώπων για τη νέα θέση του διευθυντή.  

Ανοιγμα στον Σαμαρά  

Μιας και ο λόγος για το ΜΙΕΤ, να σας πως και για την Εθνική Τράπεζα. Φημολογείται έντονα πως νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής μπορεί να είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο. Ορισμένοι το θεωρούν άνοιγμα του πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε δύο φορές στα εγκαίνια του terminal στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ο Μεσσήνιος πάντως δεν ανέβηκε στη συμπρωτεύουσα όπως αρχικά ήταν ο σχεδιασμός, καθώς επί πρωθυπουργίας του υπεγράφη η σύμβαση για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Τον Χαρδούβελη στηρίζει και ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά μια και μιλάμε για βετεράνους της πολιτικής, μην εκπλαγείτε αν υπάρξει άλλο τέτοιο πρόσωπο από αυτή την κατηγορία για την προεδρία της ιστορικής τράπεζας.  

Εντονες ζυμώσεις στις ευρωομάδες 

Συχνά-πυκνά δεν μας απασχολεί όσο θα έπρεπε το τι συμβαίνει στο «σπίτι μας» και αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολλές και μπορεί να φέρουν πολλές αλλαγές, καθώς οι ευρωοομάδες δουλεύουν στο παρασκήνιο ώστε να ενισχυθούν και να αλλάξουν, ει δυνατόν, οι ισορροπίες με φόντο τις αλλαγές που ούτως ή άλλως θα λάβουν χώρα αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο με την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ και θα συνεχιστούν στις αρχές του 2022 με τις εκλογές σε Ιταλία και Γαλλία. Τα 5 Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά λειτουργούν ως «ορεκτικό» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς υπάρχουν διεργασίες για ένταξη των πρώτων στους σοσιαλιστές και των δεύτερων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τα πράγματα βεβαίως δεν είναι τόσο απλά, αλλά είναι βέβαιο πως οι δυνάμεις αναδιατάσσονται και τον επόμενο χρόνο θα δούμε μετατοπίσεις που μπορεί να επηρεάσουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς σε παρόμοια διαδικασία είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.  

Αποστάσεις 

Σταθερές αποστάσεις από τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ κρατάει ο Κώστας Σημίτης αν και πολλοί επιζητούν διαρκώς την εμπλοκή του. 

Προσωπικό ενδιαφέρον 

Πέρασε εντελώς στα ψιλά, αλλά δεν ήταν αμελητέο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη πέρασε και από τον σταθμό Βενιζέλου, τον γνωστό σταθμό του υπό κατασκευήν μετρό με τις αρχαιότητες, που έχει εξελιχθεί σε σίριαλ με πολλά επεισόδια. Ο πρωθυπουργός είδε από κοντά τις αρχαιότητες για τις οποίες το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτήσει οριακά –13 υπέρ έναντι 12 κατά– υπέρ της μετακίνησής τους. Ο Μητσοτάκης έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα, καθώς η εξέλιξη των έργων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την πόλη.  

Μαθήτρια του Αλιβιζάτου  

Mία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προστασία της ελευθερίας της έκφρασης. Ο όρος SLAPP που καθιερώθηκε αναφέρεται σε αβάσιμες μηνύσεις (ή αγωγές) που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς και δημοσιογράφους που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Σκοπός τέτοιων μηνύσεων δεν είναι να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική. Από την Ελλάδα ορίστηκε μέλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ομάδας Ειδικών η Χριστίνα Βρεττού, από τις πλέον ειδικούς στην Ελλάδα στο Δίκαιο των ΜΜΕ και μαθήτρια του Νίκου Αλιβιζάτου, καθώς έχει εκπονήσει τη διατριβή της με θέμα «Η αιχμηρή κριτική ως συνταγματικό δικαίωμα» με επιβλέποντα τον γνωστό καθηγητή.  

Quiz

Στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έχει ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και πολύ αναζητεί την κατάλληλη ευκαιρία για να μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία.

Στάση αναμονής 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου αναδεικνύεται σε παίκτρια του εσωκομματικού παιχνιδιού. Οποιος θεωρεί δεδομένη –εν προκειμένω ο Ανδρέας Λοβέρδος– τη στάση της στην εσωκομματική κούρσα σφάλλει. Η βουλευτής του Δυτικού Τομέα του ΚΙΝΑΛ, που έχει αποδειχθεί ανθεκτική πολιτικά, καθώς μεταπήδησε από τη Μεσσηνία στην Αθήνα, δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί και μιλάει με όλους τους υποψηφίους μέχρι να καταλήξει στο ποιον θα στηρίξει. Το παράδειγμα της Γιαννακοπούλου ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές, που περιμένουν πρώτα να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο και μετά να πάρουν θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή