Οικονομική στήριξη: όρια και συνέπειες

Οικονομική στήριξη: όρια και συνέπειες

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στατιστικές και οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη –ανάμεσα στους δύο-τρεις πολύ πρώτους– στην παντοειδή οικονομική στήριξη των πολιτών της κατά τη μαύρη περίοδο της πανδημίας που δυστυχώς συνεχίζεται. Οι μετρήσεις γίνονται στη βάση του ΑΕΠ, με την έννοια των κονδυλίων που δαπανήθηκαν και δαπανώνται ως ποσοστό του, και η ελληνική κυβέρνηση έδωσε αναλογικά μακράν περισσότερα χρήματα στις επιχειρήσεις και στους πολίτες της προκειμένου να τα βγάλουν πέρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Καλώς ή κακώς, μάλιστα, οι σχετικές επιδοτήσεις, διευκολύνσεις και ρυθμίσεις αγκάλιασαν οριζόντια ολόκληρο τον πληθυσμό, δίχως να πολυεξετάζονται ακριβή στοιχεία και ανάγκες των ευεργετημένων.

Με αυτή την έννοια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη γενναιοδωρία που επέδειξε απέφυγε την όποια κοινωνική αναταραχή μπορούσε να προκληθεί και ταυτόχρονα «ξεδόντιασε» και ακύρωσε κυριολεκτικά τις αβάσιμες κατηγορίες της αριστερής αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) περί νεοφιλελευθερισμού και αναλγησίας. Το αποδεικνύουν άλλωστε συνεχώς οι δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Το αποδεικνύει επίσης η αγωνιώδης προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να βρει ακροατήριο και να αυξήσει τις τάξεις των οπαδών του, ασκώντας αντιπολίτευση τύπου «ό,τι να ’ναι». Οχι ότι δεν υπάρχουν συνέλληνες που δηλώνουν δυσαρεστημένοι γιατί θεωρούν ανεπαρκή τη στήριξη που έλαβαν, αλλά αυτό ανάγεται στις παραδόσεις γκρίνιας, επαιτείας και παραλογισμού της φυλής…

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, σωστά η κυβέρνηση πολιτεύθηκε στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Εξάλλου, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως και η αμερικανική, προσπάθησαν να στηρίξουν στον άλφα ή βήτα βαθμό τους πολίτες και τις οικονομίες τους. Είτε γιατί αυτό απαιτούν οι αρχές του κοινωνικού κράτους, είτε γιατί το θεώρησαν σκόπιμο για λόγους κοινωνικής ειρήνης και δημοτικότητας, είτε γιατί ένιωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Η ελληνική, πάντως, τους ξεπέρασε όλους και τώρα αρχίζει να ωριμάζει ο χρόνος –εφόσον σταδιακά αντιμετωπιστεί η πανδημία με τη βοήθεια των εμβολίων– του «συμμαζέματος».

Είναι φανερό ότι όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις παίρνουν το ρίσκο να ανοίξουν τις οικονομίες τους πριν δαμαστεί τελείως η πανδημία, αφενός γιατί αυτές (οι οικονομίες) πρέπει να βγουν από το κώμα για να επιβιώσουν ομαλά, αφετέρου γιατί εξαντλούνται τα όρια των δυνατοτήτων στήριξης με κρατικά κονδύλια, με εκτοξεύσεις των εθνικών χρεών και μειώσεις των δημοσίων εσόδων. Αυτά ισχύουν με το παραπάνω για την Ελλάδα, ακόμη και δίχως να γνωρίζουμε ακριβώς τι θα αφήσει πίσω της η λαίλαπα της COVID-19 από πλευράς πτωχεύσεων και ανεργίας. Αποκλείεται δυστυχώς να μην είναι σοβαρές οι συνέπειες, όσο και αν δεν συζητούνται ευρέως.

Ειδικά για την Ελλάδα, όμως, υπάρχουν κάποια ακόμη ερωτήματα που πηγάζουν από την πραγματικότητα της εκτεταμένης μαύρης οικονομίας και εργασίας, αλλά και από την ασυδοσία που καθορίζει έντονα την καθημερινότητα της χώρας σε πάρα πολλά επίπεδα. Το πιο απλό από τα ερωτήματα αυτά είναι πώς θα ελεγχθούν και θα αναγκαστούν διάφοροι καταστηματάρχες της εστίασης, των ποτών και του καφέ να επανέλθουν στα νόμιμα όρια του χώρου που τους δόθηκε για τραπεζοκαθίσματα. Αυτό που γίνεται τώρα είναι η πλήρης κατάληψη πεζοδρομίων και πλατειών προκειμένου, υποτίθεται, να μεγαλώσουν τις αποστάσεις, ενώ αυτοί έσπευσαν να προσθέσουν τραπεζοκαθίσματα.

Ενα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι αρκετοί εστιάτορες παραπονούνται πως δεν βρίσκουν υπαλλήλους και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τους ντόπιους νέους σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς. Γιατί προ πανδημίας ήταν πολλοί εκείνοι που δούλευαν είτε ως εποχικοί είτε με διάφορες προσωπικές συμφωνίες με μισθούς κάτω των 534 ευρώ με τα οποία τους ενισχύει το κράτος σήμερα, καθώς κατάφεραν να υπαχθούν σε κατηγορίες που τυγχάνουν στήριξης. Αρκετοί από αυτούς λοιπόν προτιμούν να… αράζουν παίρνοντας τη στήριξη παρά να δουλεύουν. Κάτι ανάλογο γίνεται με μικροεπιχειρηματίες που απασχολούν ή δήθεν απασχολούν έναν ή δύο εργαζομένους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν προβλήματα, μαζί με αναθέματα κατά της κυβέρνησης, όταν κοπούν οι επιδοτήσεις. Το Διαδίκτυο και τα μίντια είναι εδώ για να τους δικαιώνουν!

Με λίγα λόγια, και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις περί εκτίναξης της οικονομίας με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η επόμενη μέρα, ιού επιτρέποντος, δεν θα είναι εύκολη. Ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τους πολίτες χωρίς δεξιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή