Το ειδικό βάρος της (αληθούς) συγγνώμης

Το ειδικό βάρος της (αληθούς) συγγνώμης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενός λάθους μύρια έπονται, όπως καταδεικνύουν ορισμένες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και ειδικότερα στα κοινοβουλευτικά σκηνικά. Ο λόγος αφορά την περίπτωση του βουλευτή της Ν.Δ. Ιω. Λοβέρδου με αφορμή τα όσα είπε εντός της Ολομέλειας της Βουλής πριν από λίγες ημέρες. 

Ηταν 19 τρέχοντος, όταν, μιλώντας από του βήματος επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων, εξέφρασε απολύτως απαράδεκτες θέσεις επί του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας.

⇒ Διαβάστε επίσης: Τραμπούκος πλην συνεπιμελής

«Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είμαι κακός πατέρας. Οπως αντίστροφα μια γυναίκα, την οποία ο άντρας της την απατούσε, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άντρα της, όμως παρ’ όλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δυο γονείς του», ήταν η επίμαχη αναφορά. Ενας –έστω και αφελώς– καλοπροαίρετος θα μπορούσε να «δει» στην τοποθέτηση του «γαλάζιου» βουλευτή είτε χυδαία στερεότυπα που έχουν απενοχοποιημένα διαποτίσει τις καθημερινές εκφράσεις σχεδόν ολόκληρης της κοινωνίας είτε «απροσεξία» εκ μέρους ενός εκ των ελαχίστων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας που ομιλεί από στήθους και όχι με γραπτό κείμενο.

Θα συνέβαινε ένα εκ των δύο σεναρίων, αν ο κ. Λοβέρδος έσπευδε με την πρώτη ευκαιρία, αμέσως μόλις ο ίδιος διαπίστωνε το λάθος του ή –έστω!– αμέσως μόλις έβλεπε τις πολιτικές αντιδράσεις, να διορθώσει τα πράγματα, από το ίδιο βήμα και με θάρρος. Αντ’ αυτού, ο βουλευτής της Ν.Δ. χρησιμοποίησε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για να διασκεδάσει (με δόσεις) τις εντυπώσεις: Στις 20/5 έγραψε ότι «τρολ του ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσαν φράση» του για να τον πλήξουν, ενώ στις 21/5 έκανε λόγο απλώς για «λανθασμένη φραστική διατύπωση». 

Θα μπορούσε να πει ευθέως ότι όποιος γονέας κακοποιεί τον άλλο, κακοποιεί και το παιδί/τα παιδιά. Αρα, πώς είναι δυνατόν να του αναγνωριστεί η επιμέλεια;

Αλλά και σε δεύτερη ανάγνωση: Θα μπορούσε να διορθώσει και έναν «αφανή» διαχωρισμό στερεοτύπων: ο σύζυγος έχει (ουδέτερο) «πάθος» εναντίον της συζύγου του, αλλά η σύζυγος έχει «μίσος» (κάτι που τη στοχοποιεί) εναντίον του πρώην άντρα της; 

Δεν μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να απολογηθούμε και να διορθώσουμε τα μικρά ή μεγαλύτερα λάθη μας, που είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε. Ας το πράξουμε χωρίς καθυστέρηση. Και με ένα ειλικρινές «συγγνώμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή