Τα μυστήρια της Λευκορωσίας

Τα μυστήρια της Λευκορωσίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μα ναι. Ομολόγησε ο αντιφρονών Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς. Τον είδαμε στο βίντεο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, φανατικού δημοκράτη, να αποδέχεται συντετριμμένος ότι οργάνωνε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Και η συντρόφισσά του ομολόγησε, η Ρωσίδα φοιτήτρια Σοφία Αντρέεβνα. Τους είδαμε και τους δύο να αυτομαστιγώνονται και να ζητούν συγχώρεση για το έγκλημά τους να αμφισβητήσουν τη δημοκρατικότητα ενός ηγέτη που απολυταρχίζει λίγο, αλλά τι να κάνει κι αυτός, όταν επί 27 χρόνια οι Λευκορώσοι τού προσφέρουν ένα ποσοστό περί το 80%;

Καταπονημένοι φαίνονταν, βέβαια, και τεχνικά δαρμένοι, ώστε να μην υπάρχουν ίχνη της φυσικής βίας, πάντα λιγότερο αποτελεσματικής από την ψυχική. Το κύριο όμως στην τηλεοπτική τους παρουσία ήταν το αβίαστο, το αυθόρμητο χαμόγελο που βασίλευε στο πρόσωπό τους. Σημάδι της χαράς τους, που τους δόθηκε η δυνατότητα να συναντηθούν επιτέλους με την αλήθεια· την εσωτερική, την πολιτική, την εθνική, την πάσαν αλήθεια.

Το πότε θα συναντηθούμε εμείς με την αλήθεια, μια κάποια αλήθεια τέλος πάντων, πότε θα μάθουμε δηλαδή τι ακριβώς συνέτρεξε στην κρατική αεροπειρατεία και στην απαγωγή του Λευκορώσου μπλόγκερ, είναι ένα ερώτημα με γνωστή απάντηση: ποτέ. Τι δηλαδή. Υπάρχουν πιθανότητες να δούμε στην τηλεόραση, σε ελεύθερη εκπομπή και όχι σε βίντεο αποσπασμένο διά της βίας, τον επικεφαλής της ελληνικής ΚΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα να αυτομαστιγώνεται; Να παραδέχεται πως η υπηρεσία του δεν αρίστεψε; Μα γιατί να το κάνει. Αν φταίει κάποιος, αυτός είναι ο Ηνίοχος των Δελφών. Απορροφήθηκαν από την ομορφιά του οι πράκτορές μας, όταν πήγαν εκεί σαν επιτηρητές της επίσημης προσκεκλημένης της χώρας μας, της Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια, έπεσαν σε συζήτηση αν ο χαλκοπλάστης που το έφτιαξε ήταν ο Πυθαγόρας από τη Σάμο, ο Κριτίας ή ο Κάλαμις, κι έχασαν τον κ. Προτάσεβιτς, που ήταν μέλος της συνοδείας της κ. Τιχανόφσκαγια. Συμβαίνουν.

Συμβαίνει επίσης προϊστάμενος του προϊσταμένου της ΚΥΠ να είναι ο πρωθυπουργός, που έχει κάνει συλλογή ολόκληρη αρμοδιοτήτων, από υπερσυγκεντρωτικό πάθος ή επειδή δεν παραεμπιστεύεται ορισμένους συνεργάτες του. Και λοιπόν; Θα προσχωρήσει στο κίνημα των αυτομαστιγουμένων ο κ. Μητσοτάκης για ένα τέτοιο δευτερεύον θέμα, όταν δεν τον ενόχλησαν άλλα κι άλλα; Και ύστερα, το παν είναι το brand name της χώρας και η υποστήριξή του. Τώρα, σε εποχή που ξυπνάει ο τουρισμός, μας κουβεντιάζει όλη η Ευρώπη. Κακό είναι; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή