Αναμένοντας τον κ. Τσαβούσογλου

Αναμένοντας τον κ. Τσαβούσογλου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικό στοιχείο της επικείμενης συναντήσεως των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας είναι ότι από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία σύγκλιση απόψεων ή αλλαγή στις θέσεις των δύο κρατών.

Κατά συνέπεια, το όλο θέμα εξαντλείται στη διαχείριση της κοινής γνώμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, όπως συνέβη μετά τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Είναι αλήθεια ότι οι δραστηριότητες των Τούρκων έχουν περιορισθεί σε σχέση με την περίοδο της κρίσεως που είχε προηγηθεί. Συνέτειναν διάφοροι λόγοι ώστε να δημιουργηθεί η παρούσα ανεκτή κατάσταση.

Αλλά από το 1988, οπότε υπεγράφησαν τα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης από τους τότε ΥΠΕΞ Κάρολο Παπούλια και Μεσούτ Γιλμάζ, η πρόνοια περί αποφυγής διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων κατά την τουριστική περίοδο ισχύει σχεδόν απαρεγκλίτως λόγω κοινού οικονομικού συμφέροντος.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικτυακές συνομιλίες των υπουργών Αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ περί των ΜΟΕ, που έχουν επιχειρηθεί κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν, δίχως αυτό να αποκλείει τη εκδήλωση σοβαροτάτων κρίσεων. Βεβαίως ο «συμμαχικός παράγων», οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., βρήκε την ησυχία του για λίγο και χρόνο για να ασχοληθεί με άλλα θέματα. Και εμείς, από μιαν άποψη, για να είμαστε ειλικρινείς.

Η Αγκυρα είναι ικανοποιημένη, διότι με την έντονη στρατιωτική της δραστηριότητα και διά των εκνόμων ενεργειών της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο θεωρεί ότι κατέστησε σαφή τα όρια των συμφερόντων της.

Η Αθήνα πιστεύει ότι το διεθνές αλλά και το κοινοτικό δίκαιο το οποίο προβάλλει, αν και η Τουρκία δεν ανήκει στην Ε.Ε., διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα προβαίνει σε αγορά στρατιωτικού υλικού, για καλό και για κακό.

Δεν είναι καινοφανή όλα αυτά βεβαίως. Το στοιχείο που εντονότερα προβάλλει η Τουρκία είναι το θέμα της «τουρκικής», όπως ισχυρίζεται, μειονότητος της Θράκης, την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Τσαβούσογλου, όπως ενδεχομένως και τη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων από τη Θράκη. Αυτά ως γενικό πλαίσιο, δίχως να αποκλείονται εκπλήξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή