Ποιος φοβάται τους υγειονομικούς;

Ποιος φοβάται τους υγειονομικούς;

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγωνία πολλών πολιτών για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, που σε κάποιες ομάδες δεν προχωράει ικανοποιητικά –μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα βρισκόταν χαμηλά στην Ευρώπη μεταξύ των 16 χωρών που παραθέτουν επίσημα στοιχεία–, δεν είναι προσπάθεια κατασυκοφάντησης του προσωπικού, όπως έγραφε πριν από λίγες ημέρες σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. 

Χρωστάμε πολλά στους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή, αναγνωρίζουμε τη δουλειά τους, τον αγώνα που δίνουν από την αρχή της πανδημίας σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες. Ομως ο ηλικιωμένος, το άτομο με χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια ή καρκίνο, θέλει να γνωρίζει αν ο γιατρός ή ο νοσηλευτής στο νοσοκομείο όπου θα εισαχθεί για επέμβαση και θεραπεία, είναι εμβολιασμένος. Για όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση που μολυνθούν, οι οποίες μπορεί να τους οδηγήσουν και στον θάνατο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών είναι εκ των ων ουκ άνευ. 

Χθες, η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στη δημοσιότητα την περίπτωση ψυχιάτρου στο Δρομοκαΐτειο, που απέτρεπε ασθενείς να εμβολιασθούν. «Ενώ οι ασθενείς αποδέχθηκαν τον εμβολιασμό τους, που κρίθηκε αναγκαίος κατά τους παθολόγους ιατρούς, ο επιστημονικά υπεύθυνος ψυχίατρος με αιφνιδιαστικές επισκέψεις στον ξενώνα τούς έπεισε να μην εμβολιασθούν». Η διοίκηση του νοσοκομείου και η υπόλοιπη θεραπευτική ομάδα κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μεταπείσουν τους δέκα ασθενείς, και για τους πέντε εξ αυτών τα κατάφεραν. 

Σε συζήτηση για την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ, θέμα που έγινε γνωστό το προηγούμενο διάστημα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης εξήγησε ότι «δεν ελήφθη στη βάση κάποιας εσωτερικής νομοθεσίας αλλά με απόφαση του αρχηγού της Πυροσβεστικής και είναι διαταγή εσωτερικής οργάνωσης, μια οδηγία δημόσιας εσωτερικής τάξεως». Σημείωσε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν καθιερώνει γενική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ούτε μπορεί να εφαρμοστεί σε ομάδες όπως είναι οι υγειονομικοί, για τους οποίους όμως από τον Μάρτιο του 2020 προβλέπεται νομοθετικά η δυνατότητα επιβολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με απόφαση του υπουργού Υγείας. 

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών έχει ξεκινήσει και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Παρακολουθώ τον αντίλογο, ο οποίος επικεντρώνεται περισσότερο σε θέματα ύφους παρά ουσίας. Φοβούνται κάποιοι ότι μπορεί να μετατρέψουμε ανθρώπους που διατηρούν επιφυλάξεις σε αρνητές και προτείνουν την πολιτική της πειθούς έναντι αυτής του υψωμένου δαχτύλου. Προφανώς είναι καλύτερο να πείθεις από το να επιβάλλεις, αλλά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μη σε πιέζει ο χρόνος. Συμφωνώ, να μη δείχνουμε με το δάχτυλο υψωμένο, αλλά και να μην κρυβόμαστε πίσω από αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή