Θεωρείο (28/05/21)

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιχνίδια των Τούρκων

Σε μετρ των επικοινωνιακών παιχνιδιών εξελίσσονται οι Τούρκοι. Τελευταίο κρούσμα είχαμε με αφορμή τον 4ο κύκλο της συζήτησης για τα ΜΟΕ, που έγινε από τις 26 έως τις 27 Μαΐου μέσω… τηλεδιασκέψεως. Θέλοντας να παίξουν το χαρτί του «καλού» έναντι της «κακής» Ελλάδας που «δεν θέλει τον διάλογο», οι γείτονες κατηγόρησαν την Αθήνα για υποβάθμιση της συζήτησης, καθώς έγινε μέσω Διαδικτύου και όχι διά ζώσης. Η πραγματικότητα: Πρώτον, τελευταίος γύρος έλαβε χώρα διά ζώσης, αλλά ήταν… προ πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020. Δεύτερον, εάν η Αθήνα απέφευγε τον διάλογο, όπως λέει η Αγκυρα, θα πήγαινε τη συζήτηση πιο πίσω με πρόσχημα την πανδημία. Τρίτον και ίσως ουσιαστικότερο, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος είναι από τους υπερμάχους του διαλόγου και από τους πολιτικούς που χειρίζονται αυτά τα θέματα με επιδεξιότητα. Δεν ξέρω μήπως αυτό ενοχλεί…  

Αγκωνιά

Αφού ο Κ. Καραμανλής ήταν απών, όπως σας είχα πει από χθες, και ο Κ. Σημίτης ακύρωσε την παρουσία του στο παρά πέντε, το ενδιαφέρον έπεσε αποκλειστικά πάνω στον Αντ. Σαμαρά και στο τετ α τετ που θα είχε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Τελικά, πρώην και νυν πρωθυπουργός είχαν σύντομη αλλά θερμή συνομιλία, ενώ χαιρετήθηκαν και με τους αγκώνες. Ολα αυτά, βεβαίως, χθες στο Ζάππειο.  

Φιλοφρόνηση

Το ότι ο Κυριάκος θεωρεί –και ορθώς– τη Ν.Δ. κόμμα της προόδου είναι γνωστό. Μια χθεσινή αποστροφή του το επιβεβαίωσε, όταν έκανε λόγο για τα γεγονότα του 2015. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα «σκοτεινό διάλειμμα» από τον ευρωπαϊκό δρόμο, την περίοδο κατά την οποία «επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015». Σημείωσε όμως πως «και πάλι, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα». Αυτό ήταν, βεβαίως, φιλοφρόνηση και για τον Β. Μεϊμαράκη, που τότε ηγείτο της παράταξης.

Το βλέμμα στο ΚΚΕ

Στο Σύνταγμα και στην κεντρική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα είχαν στραμμένη χθες την προσοχή τους στην Κουμουνδούρου. Η συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια στο «αντεργατικό νομοσχέδιο» της κυβέρνησης είναι λογικό να τραβάει το ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μιλάει στο ίδιο κοινό. Η τελευταία, δε, δημοσκόπηση της Metron Analysis, που έδινε στο ΚΚΕ άνοδο 0,7%, ταρακούνησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιστορικό τραπέζι

Από τα παρασκήνια της χθεσινής εκδήλωσης ξεχωρίζω την εμφάνιση ενός τραπεζιού. Δεν ήταν όποιο και όποιο. Εκεί πάνω γράφτηκε το σημαντικότερο κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Είναι το τραπέζι στο οποίο ο Κων. Καραμανλής υπέγραψε την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ και δέσποζε σε κεντρικό σημείο, με μία πλακέτα που ενημέρωνε για την ιστορία του.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή