Ο Επιτάφιος της Αριστεράς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καημένη Αριστερά! Εκεί όπου κρεμούσε ο Ρίτσος τ’ άρματα, τώρα ο Μιθριδάτης κρεμάει τα νταούλια. «Και μη με ρωτήσετε ποιος είναι ο Μιθριδάτης. Αν δεν τον ξέρετε, λυπάμαι, αλλά γυρίστε σελίδα σήμερα και, με το συμπάθιο, τα ξαναλέμε αύριο», γράφει ο αρθρογράφος Πέτρος Κατσάκος στην τελευταία σελίδα της «Αυγής» (27.5.2021).

Γυρίσαμε σελίδα και στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ότι «ο ράπερ Μιθριδάτης είναι συνιδρυτής του συγκροτήματος Ημισκούμπρια. Μέσα σε 12 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, επιχειρεί να περιγράψει όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Τι ζούμε, λοιπόν, τα τελευταία δύο χρόνια, όπως το περιγράφει ο ράπερ, η χάρη του οποίου έφθασε μέχρι τη Βουλή, αφού έκανε σε αυτόν τιμητική αναφορά ο κ. Αλέξης Τσίπρας; Σύμφωνα με το προαναφερθέν ρεπορτάζ, «τo νέο κομμάτι του Μιθριδάτη είναι μία οργίλη δική του ανακοίνωση για τις πάσης φύσεως κυβερνητικές πολιτικές (…) ο Μιθριδάτης δεν χαρίζεται στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφοντας: “Ο Λουδοβίκος μας, ο άρχοντας, ο άναξ, αν ο κόσμος δεν κατάπινε όλη μέρα ζάναξ”».

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες (καημένη Αριστερά), μέρα Μαγιού σε χάνω. Το, κατά την «Αυγή», «πρωτότυπο δημιούργημα» του «πολιτικά συναρπαστικού ακόμη και στα σημεία που μπορεί ενδεχομένως κάποιος να διαφωνεί» ράπερ, περιλαμβάνει τους εξής στίχους, όπως τους ανθολογεί η ίδια εφημερίδα: «Κυβέρνηση με σήμα το κουταλοπίρουνο κι ένα φλώρο έχεις ξαφνικά για τύραννο Μια Πρωθυπουργάντζα που έχει στην καβάτζα κάθε ορντινάντζα, δευτεράντζα για μπροστάντζα…» // «Περνάνε νομοσχέδια εκτρώματα στα χώματα…» // «Μέλι είναι το έλλειμμα κι είναι το μέλημά τους, ν’ αφήσουν ένα ρημαδιό ξανά στο όνομά τους» // «Οκτάωρη εργασία είναι μπαναλιτέ και κάθε υπερωρία θα είναι απληρωτέ» // «Τώρα fake news λένε την προπαγάνδα, με χαρτοπολτό από ευρώ φτιάχνεις ανδριάντα. Ο ηγέτης μας στο σετ για συνέντα τετ α τετ, ρωτάει ο Πινόκιο απαντά ο Πινοσέτ».

Καημένη Αριστερά, που κάποτε «έτσι άχαρη με ωμόρφαινες κ’ έτσι άμαθη – για κοίτα – μες στη ματιά σου διάβαζα της ζωής την αλφαβήτα», μας μαθαίνει τώρα καινούργιες λέξεις όπως η «απληρωτέ».

Καημένη Αριστερά, που κάποτε τραγουδούσε «στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης», τώρα μας ζητάει να μη χάσουμε και δεν ακούσουμε το «και οι Βρυξέλλες ρίχνουν γέλωτα πηγαίο καθώς βουτάνε τράτα οι δίπλα στο Αιγαίο γι’ αυτό πήρε φρεγάτα το αγόρι το μοιραίο το κατακλυσμιαίο, τι θέλεις ρε πλεμπαίο…» ή το ακόμη καλύτερο: «Εχω έκτη αίσθα, I see dead people. Να θηλάζουμε την πρωθυπουργική την nipple».

Βεβαίως, κάποιος δικαίως μπορεί να ισχυριστεί «άλλο ο “Επιτάφιος” και άλλο το “Για να μη σ’ τα χρωστάω”. Αλλο Γιάννης Ρίτσος κι άλλο Μιθριδάτης».
Το ίδιο λέμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή