Θεωρείο (30/05/21)

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισηγήσεις για 7 Ιουλίου 

Το ερώτημα πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός δεν έχει φύγει από το πολιτικό παρασκήνιο. Τελευταία ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για δομικές αλλαγές στις 7 Ιουλίου, που η κυβέρνηση κλείνει αισίως δύο χρόνια στην εξουσία. Οσοι κάνουν τη συγκεκριμένη πρόταση λένε πως το χρονικό σημείο είναι καλό, καθώς το νέο σχήμα θα έχει χρόνο να εγκλιματιστεί εντός του θέρους ώστε να είναι έτοιμο για τη λεγόμενη «επανεκκίνηση» του Σεπτεμβρίου.  

Με Παγουλάτο  

Στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης θα συμμετάσχουν, εκτός από πολιτικά στελέχη, και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και της επιστήμης. Από την Ελλάδα μαθαίνω πως την εκπροσώπηση της επιστημονικής κοινότητας θα αναλάβει ο Γιώργος Παγουλάτος, συνεισφέροντας στον διάλογο και τις ελληνικές προτάσεις για την επόμενη φάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.  

Σε δύο βάρκες

Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς –στασιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και έτος εσωκομματικών εκλογών για το ΚΙΝΑΛ– αποτυπώνεται πλέον και στη βάση. Μπορεί προχθές να είχαμε μετακίνηση από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ –του Συμεών Κεδίκογλου–, αλλά υπάρχει και η αντίθετη διαδρομή. Πολλά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τελευταία τα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής δείχνοντας ενδιαφέρον, κάτι που μπορεί να αποτελέσει και προθάλαμο πιθανής επιστροφής.  

Δήμαρχος ο Τζαβάρας  

Να ξέρετε πως ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, έχει βάλει πλώρη για τον Δήμο Πύργου. Ο σημερινός δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και εδώ και καιρό διάκειται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς υπάρχει πολιτικός χώρος. Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν ο Κώστας Τζαβάρας θα λάβει κομματική στήριξη, αλλά δεν είμαι βέβαιος πως τη θέλει κιόλας.  

Στους διαδρόμους 

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών κατά την πρόσφατη διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήθηκε πολύ το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ολες οι πληροφορίες λένε πως η έγκρισή του αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.  

Τετ α τετ

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός με τον πρωθυπουργό. Ο Ανδριανός έθεσε στον Κυριάκο τα μεγάλα θέματα του νομού του, ζητώντας την επίσπευση στην επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν. Η συνάντηση ήρθε σε ένα χρονικό σημείο για να αποτυπώσει πως η συνεργασία των δύο πλευρών είναι αγαστή.  

Η άγνωστη Μακρόνησος

Η Μακρόνησος είναι γνωστή ως ένας τόπος εξορίας και «σωφρονισμού» των αντιφρονούντων, κυρίως κομμουνιστών. Ελάχιστα γνωστό είναι ότι έχει υπάρξει και τόπος μαρτυρίου για Ποντίους που μεταφέρθηκαν εκεί όταν ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη γενοκτονία. Αυτή την πτυχή θυμήθηκε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, που τέλεσε εντός της εβδομάδας τρισάγιο στη μνήμη όλων των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο νησί. Ο Δωρόθεος συνοδευόταν από τον διοικητή του Αγίου Ορους Θανάση Μαρτίνο, ο οποίος με δωρεά του έχει αναστηλώσει τον Αγιο Γεώργιο του νησιού.  

Αργήσατε 65 χρόνια

Μια εκπληκτική στιχομυθία, σχεδόν κινηματογραφική, έγινε στο χωριό Βιτιάζεβο στη Ρωσία, που επισκέφθηκε προσφάτως ο Νίκος Δένδιας. Ο ΥΠΕΞ είχε κανονίσει συνάντηση με τον Βαλέριο Ασλάνοφ, που θεωρείται «τσάρος του κρασιού» καθώς διατηρεί στην περιοχή κτήμα – οινοποιείο με την επωνυμία Old Greek Wine Cellar. Ο ΥΠΕΞ άργησε πάνω από μία ώρα στο ραντεβού τους και μόλις έφθασε «απολογήθηκε» στον Βαλέριο για την καθυστέρηση. Ο Ασλάνοφ αγκάλιασε τον υπουργό και του είπε αφοπλιστικά «δεν πειράζει για τη λίγη ώρα. Εχετε αργήσει 65 χρόνια να έρθετε», εκφράζοντας με αυτό τον σεμνό τρόπο το παράπονό του για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεχάσει ένα κομμάτι του ελληνισμού σε περιοχές που διαχρονικά ήκμαζε το ελληνικό στοιχείο.  

Χωρίς γιατρούς

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Ηλεία είχε ως έναν από τους βασικούς λόγους τις συναντήσεις με γιατρούς. Τελικά αυτοί που του έφτιαξαν το πρόγραμμα κατάφεραν να μην δει ούτε έναν! Πώς; Οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου περίμεναν ότι θα τους επισκεφθεί στο νοσοκομείο για να του εκθέσουν αναλυτικά τις δυσκολίες που βιώνουν. Αντ’ αυτού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στο δημαρχείο του Πύργου, με κομματική απόχρωση, στην οποία έλαβαν μέρος ο τοπικός βουλευτής Δ. Καλαματιανός, ο γραμματέας της νομαρχιακής Π. Φλεβοτόμος και τέσσερις εκπρόσωποι συλλόγων εργαζομένων στις νοσηλευτικές μονάδες του νομού, εκ των οποίων ο ένας τυχαίνει να είναι μέλος της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, και κανένας γιατρός!  

Απάντηση στον Τσίπρα

Την επίθεση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για την Ηλεία, την οποία, όπως είπε, «έχει ξεγράψει η κυβέρνηση», ανέλαβε να αναχαιτίσει ο Κώστας Καραμανλής. Ετσι ερμηνεύω το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών βγήκε μία μέρα μετά και μίλησε στο Ionian TV, ένα κανάλι που ασχολείται με θέματα της Δυτικής Ελλάδας και ανέδειξε δεόντως την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ηλείας.  

Απόβαση στη Βεγγάζη

Η Αθήνα έχει βάλει για τα καλά στο πρόγραμμα την ολική επιστροφή της στη Λιβύη. Μετά το εκ νέου άνοιγμα της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, τον περασμένο μήνα, προγραμματίζεται επιχειρηματική αποστολή εντός του Ιουνίου στη Βεγγάζη υπό τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

Ανακοινώνει ο Ανδρουλάκης  

Στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ υπάρχει έντονη κινητικότητα τελευταία με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές του φθινοπώρου. Ο μόνος που έχει ανακοινώσει έως τώρα υποψηφιότητα επισήμως είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κινείται και πιο πολύ από όλους. Αντιθέτως, ο Νίκος Ανδρουλάκης (φωτ.) ακολουθεί άλλη τακτική και περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Τελευταία δέχεται πιέσεις να το κάνει άμεσα και μάλλον εντός του Ιουνίου θα χρισθεί και επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Quiz

Δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγεται πως είναι ήδη 100% σίγουροι για το επόμενο Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή