Θεωρείο (01/06/21)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιδρυμα «Αντώνης Σαμαράς» και η Μέρκελ  

Ενώ οργανώθηκε υπό άκρα εχεμύθεια, ανακοινώθηκε το Σάββατο –χωρίς πολλές λεπτομέρειες– η σύσταση Ιδρύματος «Αντώνης Κ. Σαμαράς» με σκοπό, όπως λέει η ανακοίνωση, τη «συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά». Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση έχει η φράση ότι το Ιδρυμα θα ασχοληθεί με την «καταγραφή, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά». Ποιο είναι αυτό; Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αρχείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολλά χειρόγραφα του πρώην πρωθυπουργού με άγνωστες έως τώρα πληροφορίες για την πιο δύσκολη –και ακόμα ανεξερεύνητη– περίοδο του 2012-2015. «Στα συρτάρια του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά βρίσκονται όλα τα παρασκήνια των τότε διαπραγματεύσεων με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε», λένε στη στήλη οι ίδιες πηγές. Η οριστική αποστρατεία της Γερμανίδας καγκελαρίου τον Σεπτέμβριο βοηθάει στην ανάδειξη αυτών των πτυχών εκείνης της περιόδου, κατά την οποία οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αντώνη Σαμαρά είχαν επιχειρήσει να τον ταυτίσουν με τη Γερμανίδα. Τα χειρόγραφα όμως του Μεσσήνιου θα ρίξουν φως…

Στο πατρικό του Μητσοτάκη

Από το πατρικό σπίτι του Μητσοτάκη στα Χανιά έχει περάσει η μισή Κρήτη. Αυτή τη φορά σειρά να γευτούν την κρητική φιλοξενία είχαν δύο Μακεδόνες. Ενας Σερραίος και ένας Θεσσαλονικιός. Το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης για τον ΒΟΑΚ, ο υπ. Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καραγιάννης εκλήθησαν για δείπνο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα, με την κρητική φιλοξενία να περιλαμβάνει μπάρμπεκιου, τοπικό κρασί και (πολύ) χαλαρή πολιτική κουβέντα.  

Μίλα με τη Νίκη

Ο χώρος της Παιδείας είναι κατ’ εξοχήν ο χώρος του διαλόγου. Αυτό έκανε πράξη η υπουργός Νίκη Κεραμέως εγκαινιάζοντας στον ιστότοπο dialogos.metiniki.gr μία θεματική ενότητα με τίτλο «πες την Ιδέα σου», όπου δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους σε θεματικές ενότητες αλλά και για οποιοδήποτε θέμα παιδείας, όπως ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ και η ανάγκη αύξησης της ασφάλειας των ιδρυμάτων. Νομίζω πως η συμμετοχή σε αυτόν τον διάλογο αξίζει, καθώς αφορά πρωτίστως το μέλλον της χώρας.

Στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο άρτι παραιτηθείς διοικητής του ΕΦΚΑ και ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης έχει βρει ήδη τον επόμενο σταθμό του, που θα είναι, όπως μαθαίνω, στο πλευρό του Γρηγόρη Δημητριάδη στο ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα όσον αφορά τους λόγους παραίτησης, καλά γνωρίζοντες λένε πως δεν ταίριαξε με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, καθώς οι φιλοσοφίες τους είναι… Ανατολή με Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή