Η παγίδα του εφησυχασμού

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε μέρα σχεδόν τις τελευταίες δύο εβδομάδες επαναλαμβάνεται από τους υπουργούς της κυβέρνησης, ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι η χώρα ξεπέρασε τα 5.000.000 εμβολιασμούς και βαδίζει σταθερά προς την ελευθερία και την κανονικότητα. 

Τι καταλαβαίνει ο πολίτης κάθε φορά που ακούει ότι έχουν γίνει 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί; Οτι ουσιαστικά έχει ήδη εμβολιαστεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός της χώρας. Και ότι με 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα –κατά μέσον όρο– βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην ανοσία του πληθυσμού απέναντι στον κορωνοϊό· είναι θέμα 2-3 εβδομάδων να τελειώνουμε με την πανδημία. «Το σκοτώσαμε το τέρας», σκέφτεται ο μέσος πολίτης.

Αυτό το ανακουφιστικό συμπέρασμα δημιουργεί αμέσως μια ευφορία και μια ικανοποίηση στον πολίτη. Αισθάνεται ότι τα πράγματα είναι καλά, δεν νιώθει τόσο πιεστική την ανάγκη να κρατάει με αυστηρότητα τα μέτρα και θεωρεί –κυρίως μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για τις θρομβώσεις που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο της AstraZeneca– ότι ίσως θα μπορούσε να αποφύγει και ο ίδιος τον εμβολιασμό.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι οποίες δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι, αν και η χώρα παρουσιάζει από τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού στην Ευρώπη, εν τούτοις μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έως τώρα. Συγκεκριμένα μόλις 3.589.548 πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ιστότοπος emvolio.gov.gr. Ολοι με μία δόση εμβολίου και σχεδόν 1,5 εκατομμύριο από αυτούς και με τη δεύτερη. Εξ ου και τα 5.000.000 εμβολιασμοί, που λέει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, όταν σε μια χώρα –που άνοιξε στον διεθνή τουρισμό από τις 15 Μαΐου– έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού της (με μία ή δύο δόσεις), τότε η χώρα αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο υποτροπής. Χρειάζεται να εμβολιάσει τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια πολίτες επιπλέον, ώστε να φθάσει το πολυθρύλητο 70% του πληθυσμού. Που δημιουργεί πράγματι ένα πολύ ισχυρό τείχος ανοσίας.

Η δημιουργία εντυπώσεων μπορεί να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική πολιτικά. Παραμένει, όμως, επικίνδυνη υγειονομικά. Ανακοινώσεις που δημιουργούν εφησυχασμό στον πληθυσμό πριν από την ώρα τους, μόνο κακό κάνουν. Και μπορεί να οδηγήσουν –εάν κάτι πάει στραβά– στην απόλυτη καταστροφή. Ιδίως όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα ευπαθείς έναντι της COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή