Πίνατ, καλά, εσύ έφυγες νωρίς

Πίνατ, καλά, εσύ έφυγες νωρίς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ορφέας βρέθηκε στο Αλεποχώρι να περιμένει το τέλος του. Οι εθελοντές χρειάστηκε να τον σηκώσουν για να τον μεταφέρουν. Ο σκύλος είχε ελαφρά εγκαύματα στις πατούσες του και ήταν τόσο τρομαγμένος που δεν μπορούσε καν να κινηθεί.

Και ο Τέρι ήρθε αντιμέτωπος με την πρόσφατη φωτιά στα Γεράνεια Ορη. Γλύτωσε. Μόνο τα αυτιά του καψαλίστηκαν λίγο. Και τα δύο αδέσποτα ζώα βρίσκονται στο καταφύγιο της Ζωοφιλικής Ενωσης Ηλιούπολης (ΖΕΗ). Απολαμβάνουν το φαγητό -που τόσο τους έλειπε- και τα χάδια -που δεν ήξεραν πώς είναι- και μαθαίνουν να εμπιστεύονται τους ανθρώπους. Αυτό είναι, άλλωστε, το στοίχημα κάθε εθελοντή: όχι μόνο να γιατρέψει ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο που θα μαζέψει από το δρόμο, αλλά να του δείξει την καλή πλευρά των ανθρώπων.

Ο Ορφέας και ο Τέρι, μαζί με άλλους σκύλους, φιλοξενούνται στο καταφύγιο από το οποίο ο πρωθυπουργός υιοθέτησε τον Πίνατ. Σ’ αυτό το καταφύγιο στις 25 Ιουνίου θα μπει λουκέτο. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο είναι παράνομο. Κι ας εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας από τις παλαιότερες, νόμιμες και πιο δραστήριες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας. Κι ας λειτουργεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ηλιούπολης, ο οποίος συνδράμει το έργο της ΖΕΗ. Dura lex, sed lex…

Η Περιφέρεια Αττικής επέδειξε εντυπωσιακά αντανακλαστικά στην καταγγελία που έγινε μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη – όχι πριν, μετά: οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής έφτασαν σε χρόνο «ντετέ». Στην αυτοψία τους βρήκαν τους χώρους πεντακάθαρους, επάρκεια τροφής και νερού, μέχρι και κλινοσκεπάσματα, «για την επιπρόσθετη προστασία των ζώων από τις χαμηλές θερμοκρασίες», όπως έγραψαν στην έκθεσή τους.

Κι όμως, το καταφύγιο θα κλείσει. Τα σπίτια των εθελοντών είναι γεμάτα, οι προσπάθειες του Δήμου να εξασφαλιστεί φιλοξενία των σκύλων σε πανσιόν επί πληρωμή δεν έχει ως τώρα αποτέλεσμα. Τι θα απογίνουν όλα αυτά τα ζώα; Αυτά που εμείς ως χώρα σταθήκαμε επί δεκαετίες ανίκανοι να προστατεύσουμε από τη μοίρα του αδέσποτου, του αλυσοδεμένου, του κακοποιημένου; «Το κράτος, αν και εμείς κάνουμε όσα το ίδιο όφειλε να κάνει, αντί να βρίσκεται στο πλευρό μας, στέκεται απέναντί μας», λένε με πίκρα οι εθελοντές.

Ναι, σύμφωνα με τον νόμο το καταφύγιο είναι παράνομο. Το κλείσιμό του, όμως, και κυρίως ο λόγος για τον οποίο γίνεται, είναι μια ήττα. Ηττα για όλους μας, ως κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή