Θετικά νέα από Αμερική, αλλά και καθυστερήσεις

Θετικά νέα από Αμερική, αλλά και καθυστερήσεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας άνεμος αισιοδοξίας φυσάει από την Αμερική σε μια κρίσιμη φάση για τον ελληνικό τουρισμό, και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να ορθοποδήσει. Τα μηνύματα που έρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού γεννούν ελπίδες για αυξημένη κίνηση και περισσότερα έσοδα. Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις δείχνουν πως η Ελλάδα φαίνεται να είναι αυτήν τη στιγμή –καθοριστική για το πώς θα πάει το καλοκαίρι– μεταξύ των πρώτων, αν όχι η πρώτη, ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς προορισμούς για τους Αμερικανούς. Η ίδια θετική εικόνα έρχεται και από ομογενείς ταξιδιωτικούς πράκτορες που δουλεύουν με την ελληνική αγορά, ακόμη και από φίλους και γνωστούς που ζουν στις ΗΠΑ.

Ο ανταγωνισμός φυσικά είναι μεγάλος. Είναι πολλές οι χώρες του κόσμου στις οποίες θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί μετά τον φόβο, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του τελευταίου ενάμιση χρόνου λόγω της πανδημίας. Ακόμη και εντός της Ευρώπης, υπάρχει η πάντα θελκτική Ισπανία, αλλά και οι ιστορικές μεγαλουπόλεις, τις οποίες παραδοσιακά επισκέπτονται οι Αμερικανοί, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ρώμη. Σε κάθε περίπτωση, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε ψηλά στις προτιμήσεις.

Και αυτό παρά το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται το ισχυρό ευρώ για τους Αμερικανούς που σκέπτονται να έρθουν στην Ελλάδα.

Από την άλλη, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα είναι φέτος αισθητά φθηνότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Κάνοντας τη σύγκριση με το 2019, την τελευταία χρονιά οπότε υπήρξε κανονική ροή τουριστών, οι τιμές είναι σχεδόν κατά 20% χαμηλότερες.

Η εικόνα που έχουν επαγγελματίες του κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά, είναι πως η Ελλάδα κινήθηκε έξυπνα με το άνοιγμα των συνόρων της στους εμβολιασμένους τουρίστες και αυτό προσείλκυσε άμεσα το αμερικανικό ενδιαφέρον.

Κομβικό ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι φέτος πολλές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες εγκαινιάζουν απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Ο αριθμός είναι απρόσμενα μεγάλος. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσο πολλές πτήσεις από την Αμερική, με πολλά νέα δρομολόγια –από την Ατλάντα, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον– για την Αθήνα. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις αυτές αφορούν μόνο τη θερινή περίοδο, πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Ωστόσο, το παραπάνω ελπιδοφόρο σκηνικό συμπληρώνει ένας προβληματισμός, ακόμη και από ομογενείς, για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Για όσους σχεδιάζουν να έρθουν από την Αμερική, όπου οι εμβολιασμοί «τρέχουν» με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς (40% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 50% έχει κάνει μία δόση), η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει (μόλις 20% έχει εμβολιαστεί πλήρως και 35% έχει κάνει μία δόση). Για μια χώρα η οποία επενδύει πολλά στην προσέλκυση τουριστών, τα ποσοστά δεν είναι ικανοποιητικά. Υπό αυτό το πρίσμα, και πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς συγκεκριμένες χώρες για να διευκολυνθεί η τουριστική ροή προς τη χώρα μας, πρέπει να ενισχυθούν η ενημέρωση και η προώθηση της διαδικασίας των εμβολιασμών και, φυσικά, να πειστούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι αρνητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή