Επιζήμιο, άδικο εμπόδιο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα που αποτελεί άμεση απειλή, όταν, επίσης, γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά εργασίας έχει απορρυθμιστεί λόγω μακρόχρονης κρίσης και πανδημίας, είναι απορίας άξιον γιατί το υπουργείο Εσωτερικών θέτει εμπόδια στην απόκτηση άδειας διαμονής και πολιτογράφησης ανθρώπων που βρίσκονται εδώ και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μέλλον της χώρας. Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Απριλίου 2021, ο υπουργός Μάκης Βορίδης παραθέτει τεκμήρια οικονομικής ένταξης στον νόμο 4735/2020, σύμφωνα με τα οποία οι αιτούντες θα πρέπει να αποδείξουν «επαρκές εισόδημα» (ανάλογα με την κατηγορία στην οποία βρίσκονται) για τα 3 τελευταία έτη, για τουλάχιστον 5 από τα τελευταία 7, για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη, ή (για όσους είχαν υποβάλει αίτηση με παλιότερο νόμο) για τουλάχιστον 5 έτη από το 2015. Το ετήσιο ποσό υπολογίζεται πρακτικά σε 7.800 ευρώ.

Ενα μήνα πριν από την απόφαση 29845, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η ανεργία των πολιτών τρίτων χωρών έφθασε στο 28,2%, ενώ των Ελλήνων στο 15,5%. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Απριλίου) σημείωνε ότι στο ίδιο τρίμηνο η μείωση των μισθών ήταν πιο έντονη στους κλάδους της γεωργίας, της μεταποίησης, των κατασκευών, του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος και των μεταφορών. Μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους αποτελείται από μετανάστες. Η πανδημία, με άλλα λόγια, ήρθε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις της κρίσης, στοιχίζοντας την εργασία πολλών ξένων και συρρικνώνοντας τα εισοδήματα αυτών που ακόμη εργάζονται. Ετσι, εκτός από τις άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες για να αποκτήσουν άδεια διαμονής ή να πολιτογραφηθούν, τα οικονομικά κριτήρια γίνονται απαγορευτικά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Βορίδης ακύρωσε απόφαση του προκατόχου του, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος τον Οκτώβριο αντικατέστησε τη διάταξη ώστε ο υπουργός Εσωτερικών να καθόριζε τα ειδικότερα στοιχεία «για την εξεταζόμενη κατά περίπτωση χρονική περίοδο». Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς την υποψία ότι η επιμονή σε απαγορευτικά κριτήρια προσβλέπει σε μικροπολιτική εκμετάλλευση, εις βάρος χιλιάδων ανθρώπων, εις βάρος του πνεύματος ανανέωσης και αυτοπεποίθησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή