ΑΠΟΨΕΙΣ

Και ασπίδα και δόρυ

Καλές είναι οι μεταφορές, οι μετωνυμίες, οι παρομοιώσεις, οι παραβολές. Ολα καλά. Αλλά στον καιρό τους. Και με μέτρο. Ωστε να διασώζεται και κάποια σχέση με τα πράγματα. Το σχήμα με το «φως στην άκρη του τούνελ», λ.χ., είναι πια εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί και πάλι. Το είδαμε, το ξαναείδαμε το φως, μα ήταν πλάνη. Διότι, όσο διευκολυντική κι αν είναι η υποκαταγραφή, τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν τετραψήφια. Το τούνελ, δυστυχώς, είναι σαν τα μεγάλα των Τεμπών, όχι σαν τα μικρά της Κακιάς Σκάλας. Και το «τελευταίο μίλι» αποδεικνύεται μεγαλύτερο και από τα 3.000 μέτρα στιπλ και από παρασάγγη ακόμα.

Θα τα συνυπολόγισαν φαίνεται όλα αυτά οι λογογράφοι του πρωθυπουργού, γι’ αυτό και τουλάχιστον προς το παρόν απέσυραν τις παραπομπές σε τούνελ και μίλια. Και διάλεξαν εικόνες από τα ομηρικά έπη, και ειδικά την «Ιλιάδα». Διαβάσαμε λοιπόν πως «η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού και οπλισμένη με το δόρυ του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης». Η διαβεβαίωση είναι τμήμα του χαιρετισμού του κ. Κ. Μητσοτάκη προς την πατρινή εφημερίδα «Πελοπόννησος», με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνει το φύλλο μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Και δόρυ λοιπόν και ασπίδα. Πανέτοιμοι. Αμυντικά και επιθετικά… Καλό είναι να το ακούς, πολύ πολύ καλύτερο όμως είναι να το βλέπεις. Και δυστυχώς η εικόνα παραμένει θολή, όσο κι αν η ανάγκη μας τη βλέπει πεντακάθαρη. Αν «το δόρυ της ανάκαμψης» το κρατάει με το δεξί ο και Σούπερμαν κ. Χατζηδάκης, με το αριστερό του κρατάει τα μυθικά «ρεπό», χάρη στα οποία απείλησε την πρωτιά που κατέκτησε σε καγχαστικά σχόλια στα σόσιαλ μίντια η τριχοφάγος πολιτευόμενη με το λατινοπρεπές επώνυμο. Αν πάλι το κρατάει ο κ. Γεωργιάδης, θα πρόκειται βέβαια για τη σάρισα που κράδαινε όταν θριάμβευε σαν μακεδονομάχος. Με την οποία εξεδίωξε κακήν κακώς από το «εμβληματικό Ελληνικό» τους αντεθνικώς βραδυπορούντες.

Οσο για την ασπίδα, την έχει τη φθορά της. Με τη βοήθεια και της ψευδαίσθησης ότι ο ήλιος της Ελλάδας καίει και τους ιούς, ή απλώς επειδή μπουχτίσαμε με τη δεκαπεντάμηνη καραντίνα, κάναμε μερικά βήματα προς την περίφημη κανονικότητα. Οι αριθμοί ωστόσο, παρά την κάποια βελτίωση, δεν είναι μαζί μας. Το δείχνει και η προσφυγή, διά των κρατικών καναλιών, σε έναν νέο δείκτη, «εμβολιασμοί + ραντεβού», για να πειστούμε ότι αριστεύουμε. Προσθέτεις τις πιθανότητες στα δεδομένα για να φουσκώσεις τα δεδομένα, και όλα καλά;