Το συνέδριο της οργής

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να αποκτήσω παιδιά. Πολύ πριν από «το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας μου», ήξερα ότι δεν θα μπορούσα. Δεν έφτασα στην υπογονιμότητα «από παράπλευρους δρόμους των επιλογών μου», αλλά γιατί ένας καρκίνος μού στέρησε τη δυνατότητα να γίνω μητέρα.

Χρόνια πάλευα με την πίκρα του ανεκπλήρωτου ονείρου. Χρειάστηκε να προσπαθήσω σκληρά για να μην αντιμετωπίζω τη στειρότητα ως είδος αναπηρίας, να μην νιώθω αμηχανία όποτε με ρωτούν «παιδιά έχετε;» και να μη βουρκώνω όταν στην αρνητική απάντησή μου, το σχόλιο είναι «ααα, τι κρίμα»…

Δεν διαθέτω εμπειρία μητρότητας, αλλά έχω αμέτρητες ιστορίες να αφηγηθώ. Εχω δει γυναίκες που λαχταρούσαν να γίνουν μητέρες και το έκαναν – με ή χωρίς άντρα στο πλευρό τους. Γυναίκες καριέρας που παλεύουν να τα προλάβουν όλα και είναι πάντα δίπλα στα πιτσιρίκια τους. Γυναίκες ομοφυλόφιλες με υπέροχες οικογένειες. Γυναίκες που υπομένουν τη μία εξωσωματική μετά την άλλη, για να κρατήσουν ένα μωρό στην αγκαλιά τους. Αρκετές που παντρεύτηκαν μη έχοντας το «μητρικό φίλτρο», αλλά η εγκυμοσύνη τους ήταν αναπόδραστη μοίρα – για το χατίρι του συζύγου, των γονιών τους, γιατί «έτσι πρέπει». Και άλλες που έκαναν διαφορετική επιλογή ζωής, συνειδητοποιώντας ότι μητρότητα δεν σημαίνει οπωσδήποτε και πληρότητα.

Δεν θύμωσα μόνο με το ανεκδιήγητο σποτ για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας». Θύμωσα για τις παγιωμένες πεποιθήσεις που βρίσκονται πίσω του. Για την εκχώρηση στην Εκκλησία (σε άγαμους ιεράρχες) του δικαιώματος να μιλάει για «πυρηνική οικογένεια» και να κουνάει το δάχτυλο στους «απογοητευμένους φυγάδες» αυτού του προτύπου. Για τη ρητορική ενοχοποίησης των γυναικών που δεν έπραξαν τα δέοντα «πριν να είναι αργά». Για τη μετατροπή ενός επιστημονικού συνεδρίου σε πεδίο άσκησης δημοσίων σχέσεων με υπουργούς και σελέμπριτι. Και, κυρίως, γιατί πάλι μέσα από τα μάτια των ανδρών καλούμαστε οι γυναίκες να δούμε τον εαυτό μας και το πεπρωμένο μας: από τους 166 ομιλητές και από τα 65 τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου μόνο οι 40 και τα 12, αντίστοιχα, είναι γυναίκες…

Για τη συμμετοχή του πρώην παίκτη ριάλιτι Γιώργου Αγγελόπουλου/Ντάνου, με την ομιλία «Οι προβληματισμοί και η συμμετοχή του άνδρα στη λήψη απόφασης για δημιουργία οικογένειας», δεν θύμωσα. Τα περισσότερα συνέδρια, άλλωστε, περιλαμβάνουν και ψυχαγωγικό πρόγραμμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή