Σταδίου και Αιόλου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί σαράντα χρόνια, στη γωνία του «Κατράντζου», Σταδίου και Αιόλου, βλέπουμε την εξαθλίωση των Αθηνών. Οχι τόσο γιατί το έδαφος έχει πάθει καθίζηση ή γιατί η εγκατάλειψη και η κακομοιριά προσβάλλουν τους πολίτες. Οσο γιατί αυτή η προσβολή αφενός γίνεται ανεκτή στην καρδιά της Αθήνας, αλλά και γιατί θα αρκούσε μια πρωτοβουλία εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ώστε να δοθεί μια λύση.

Το οικόπεδο, σε προνομιακή θέση, έχει προέλθει μετά τον εμπρησμό του πολυκαταστήματος «Κατράντζος Σπορ» από τρομοκρατική ενέργεια (τον Δεκέμβριο του 1980, θύμα επίσης και το «Μινιόν»). Εκτοτε, ο χώρος παραμένει αδόμητος. Ανήκει στο Ιδρυμα Μαρία Κασιμάτη (με μικρό ποσοστό και του Ιδρύματος Χατζηκώνστα) και με προεδρεύοντα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Ανάμεσα σε κατά καιρούς πυροτεχνήματα για απαλλοτρίωση και δημιουργία πρασίνου και σχέδια ανοικοδόμησης για εκμετάλλευση της περιουσίας του Ιδρύματος, τα χρόνια πέρασαν, οι δεκαετίες περνούν και δεν υπάρχει καμία ευθύνη, καμία επίπτωση, κανένα αίσθημα ντροπής γι’ αυτό που συντελείται επί 40 έτη στην καρδιά της Αθήνας.

Ομως το 2021 δεν είναι 1980 ούτε καν 2000. Η σχέση με την πόλη είναι πλέον πολύ πιο ώριμη και, κυρίως, η ίδια η Αθήνα έχει αλλάξει. Κυρίως, έχουν ενηλικιωθεί και νέες γενιές που θέλουν να χαρούν αλλιώς την πόλη τους, και σαφώς υπάρχουν σε γειτονικά ακίνητα σοβαροί επενδυτές που χτίζουν με εμπιστοσύνη το μέλλον της πόλης.

Αλλά η γωνία Σταδίου και Αιόλου είναι πετρωμένη στον χρόνο. Ας δώσει τον χώρο αυτόν ο Αρχιεπίσκοπος στον Δήμο Αθηναίων για όσο χρόνο χρειαστεί έως ότου αποφασίσει το Ιδρυμα που έχει την ιδιοκτησία τι θα κάνει με την περιουσία του. Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να αναμορφώσει πολύ γρήγορα τη γωνία αυτή, να φτιάξει ένα πάρκο για όλους για όσο καιρό χρειαστεί. Και να χαρούμε λίγη ομορφιά έπειτα από 40 χρόνια βαρβαρότητας.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η ασέλγεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας. Και πρωτίστως, ας βοηθήσουμε όλοι με την ιδιότητα του καθενός, ώστε η ζωή μας να βελτιώνεται. Είμαι βέβαιος πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, με το μεγάλο κοινωνικό έργο του, θα βοηθήσει και το κέντρο της Αθήνας. Η κίνηση θα έχει μεγάλη συμβολική και πρακτική αξία, και η μεταμόρφωση αυτής της γωνίας, Σταδίου και Αιόλου, μπορεί να δείξει σε όλους ότι με καλό πνεύμα όλα μπορούν να προχωρήσουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή