Ανθρωπισμός και λογοδοσία (μας)

Ανθρωπισμός και λογοδοσία (μας)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και ακόμα μεγαλύτερη λογοδοσία από όλους μας», τόνισε ο εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ. Βρισκόταν σε μία από τις αίθουσες συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου, έχοντας απέναντι του μέλη της υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης των Ανθρώπων, που «υπάγεται» στην ειδική μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μαγικής ουσίας η λέξη που χρησιμοποίησε: λογοδοσία.

Ηταν κατά την έναρξη συνεδρίασης της συγκεκριμένης υποεπιτροπής (πρωί Τρίτης, 15 τρέχοντος), θέμα ημερήσιας διάταξης της οποίας ήταν η «Παρουσίαση της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 2021-2025». Βαρύγδουπος τίτλος θέματος, αναμφίβολα. Σε μια «επιτροπή» μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, ωστόσο, που εκ του τίτλου της αυτοϋποβαθμίζεται σε «υποεπιτροπή». Με την αυτοϋποβάθμιση, ωστόσο, να απλώνεται και σε άλλα πεδία, όπως είναι ο τρόπος λειτουργίας της, η συχνότητα των συνεδριάσεών της, η παρουσίαση του έργου της, η συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις της – πεδία, με άλλα λόγια, γνώριμα για σχεδόν όλες τις επιτροπές και υποεπιτροπές της Βουλής των Ελλήνων. 

Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί κάποιος να δει την εκδήλωση καλών προθέσεων των προέδρων της και των βουλευτών που είναι μέλη της κατά περιόδους. Εξαιρετικά δύσκολα θα βρει, κάποιος, αν αναζητήσει στην ιστοσελίδα της Βουλής, εκθέσεις της και απολογισμό ουσίας. Ακόμη δυσκολότερα, θα μπορούσε κάποιος αναζητητής να βρει συγκεκριμένα αποτελέσματα παρεμβάσεών της στο έργο υπουργείων ή άλλων κρατικών φορέων. Προ ενός έτους, σε ειδική συνεδρίαση που έγινε, μάλιστα, στην αίθουσα της Ολομέλειας, εκφράστηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού και με τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων, η βούληση της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων. «Στα θύματα της εμπορίας καθρεφτίζεται η μεγαλύτερη παρακμή της ίδιας της ανθρώπινης συνθήκης μας», έλεγε τότε η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εκτοτε; Εικόνα «παρακμής»: Μόνο τρεις συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένης της προχθεσινής. Επιπροσθέτως, εκ των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης, και στο πλαίσιο της μόνιμης πρακτικής ημιδιαφάνειας, δεν προκύπτει πόσα εκ των 11 μελών της υποεπιτροπής ήταν παρόντα. Προκύπτει ότι μόλις πέντε μίλησαν. Με ομιλίες διαπιστώσεων και ανακυκλωμένων «πρέπει». 

«Δυστυχώς, το πρώτο μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και θα έλεγα ακόμα μεγαλύτερη λογοδοσία από όλους μας, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό μας και την κοινωνία μας, γι’ αυτό το έγκλημα το οποίο, δυστυχώς, παρουσιάζει περισσότερους σύγχρονους δούλους σήμερα, παρά ποτέ άλλοτε στην Ιστορία», είπε ο κ. Μοσκώφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή