Πάσες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι χειρότερο, να απορρίπτεις τα εμβόλια χωρίς περιστροφές ή να αφήνεις σκιές, να τάσσεσαι ξεκάθαρα απέναντι ή να λειτουργείς υπονομευτικά; Προχθές στη Βουλή, ο Παύλος Πολάκης κινήθηκε σε μια γκρίζα ζώνη, διχασμένος μεταξύ της ιδιότητας του γιατρού και του βουλευτή που οφείλει να είναι οξύς και καταγγελτικός· του «λεβέντη» βουλευτή, όπως τον αποκαλούν οι θαυμαστές του, που δεν μασάει τα λόγια του και αποκαλύπτει συνωμοσίες και κονόμες εταιρειών. 

«Δεν παζαρεύω την επιστημοσύνη μου», είπε, ωστόσο έκανε ό,τι μπορούσε για να σπείρει αμφιβολίες. «Πέρυσι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, έκανα και αντιγριπικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, για πρώτη φορά στη ζωή μου, γιατί την προηγούμενη χρονιά είχα κάνει μια δύσκολα θεραπευθείσα βρογχίτιδα, ως καπνιστής. Εχω κάνει όλα τα εμβόλια, τα κορίτσια έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, όμως έκανα τα δοκιμασμένα εμβόλια. Εδώ δεν θα ξεχάσουμε όλη την ιατρική που ξέρουμε επειδή εσείς στηρίξατε το αφήγημα της αντιμετώπισης της πανδημίας στα εμβόλια, ενώ σας φωνάζουμε από πέρυσι για κάποια πράγματα και επειδή η εντεταλμένη επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σας κρατάει φανάρι». 

Δεν ξέρω πώς ένιωσε ο εμβολιασμένος κατά της COVID-19 πολίτης που άκουσε τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας στο παραλήρημά του. Ο πολίτης που δεν δίστασε, δεν λιποτάκτησε στη μάχη με την πανδημία, δεν είπε «θα περιμένω να δω και από Σεπτέμβρη θα αποφασίσω». Αν κάτι έγινε σαφές προχθές στη Βουλή είναι ότι η πανδημία θα εξαντληθεί αντιπολιτευτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτός εκφράζεται από τον Πολάκη είτε από τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική συνέντευξή του υποστήριξε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και όχι να καταφεύγει η κυβέρνηση σε πρόωρο άνοιγμα της συζήτησης περί υποχρεωτικότητας. «Προτιμώ να πείσουμε τους ανθρώπους για την ανάγκη εμβολιασμού παρά να τους εξαναγκάσουμε», ανέφερε. Αν πραγματικά το πιστεύει αυτό, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει την προσπάθεια από τον αψίκορο βουλευτή του, ο οποίος εμπιστεύεται μόνο «δοκιμασμένα» εμβόλια. 

Το προχθεσινό ξεσάλωμα του Πολάκη, πάντως, δεν ήρθε από το πουθενά. Θα λέγαμε ότι πήρε την ιδανική πάσα από τη νέα οδηγία της επιτροπής για αποφυγή του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca από τους πολίτες κάτω των 60 ετών, ώστε να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη σπάνια περίπτωση μιας θρόμβωσης. Οσο και αν η επιτροπή προσπάθησε να καθησυχάσει τους ήδη εμβολιασμένους με ΑΖ λέγοντας ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο, να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο, εφόσον δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες, και πως η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το συγκεκριμένο εμβόλιο παραμένει χαμηλή, ωστόσο προκλήθηκε αναστάτωση. Η νέα οδηγία τροφοδοτεί την ανασφάλεια, τη σύγχυση, τον σκεπτικισμό, δυσκολεύει την εμβολιαστική προσπάθεια. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο Πολάκης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή